ca

La dieta alta en greixos en l’embaràs protegeix de l’Alzheimer als fills (en ratolins)

 

Investigadors de la Facultat de Medicina Lewis Katz de la Universitat de Temple, als Estats Units, han demostrat per primer cop en animals que l’alt consum de greix materna durant la gestació protegeix a la descendència contra els canvis en el cervell per prevenir, segons publiquen la malaltia d’Alzheimer, a la revista ‘Molecular Psychiatry’.

“Se sap que les persones les mares desenvolupen la malaltia d’Alzheimer després dels 65 anys tenen un major risc de desenvolupar també la malaltia al voltant de la mateixa edat”, apunta l’investigador principal Domenico Praticò, president de la Fundació Scott Richards North Star per la Investigació de l’Alzheimer, professor en els Departaments de Farmacologia i Microbiologia i Director del Centre d’Alzheimer en l’Escola de Medicina Lewis Katz de Temple.

Els factors genètics transmesos per les mares als seus fills semblen ser una explicació òbvia darrere d’aquest fenomen, però fins ara no s’han identificat gens que puguin explicar la transmissió materna de la malaltia d’Alzheimer.

Aquest fet suggereix que els factors ambientals, com l’estil de vida i la dieta, adoptats durant el període de gestació, un moment en què la mare i el nadó estan en estreta interacció, podrien influir significativament en el risc de la descendència de desenvolupar la malaltia més endavant en la vida.

La dieta és de particular interès com a factor de risc, especialment una dieta rica en greixos animals i colesterol. S’ha demostrat prèviament que la ingesta alta en greixos en ratolins joves / adults exacerba directament els tipus de canvis en la funció cerebral que en última instància poden contribuir a la malaltia d’Alzheimer.

Per comprendre millor la relació única entre la malaltia d’Alzheimer materna i el risc en la seva descendència, el doctor pratico i els seus col·legues van analitzar la ingesta materna de greix específicament durant el període de gestació en ratolins dissenyats per desenvolupar la malaltia d’Alzheimer.

Les rates prenyades van ser alimentades amb una dieta alta en greixos des del principi fins al final de la gestació. En el moment en què van néixer les cries, les mares van canviar a una dieta normal, que es va mantenir durant el període de lactància. La descendència d’aquestes mares sempre es va mantenir amb la mateixa dieta regular o estàndard durant tota la seva vida.

Als 11 mesos d’edat, la descendència es va sotmetre a proves de comportament per avaluar la capacitat d’aprenentatge i la memòria. “Sorprenentment, vam descobrir que els animals de mares alimentades amb una dieta alta en greixos durant la gestació tenien millors habilitats d’aprenentatge i memòria que els infants nascuts de mares alimentades amb una dieta regular durant la gestació”, destaca el doctor pratico.

Les millores observades en la memòria i l’aprenentatge es van associar amb el manteniment d’una bona integritat sinàptica. De fet, les cries de mares exposades a una dieta alta en greixos van tenir una millora significativa de la funció de sinapsis en comparació amb les cries de mares que van seguir una dieta regular. Les sinapsis, els llocs on les neurones s’uneixen per transmetre informació, juguen un paper vital en l’aprenentatge i la formació de la memòria.

A més, en comparació amb els animals nascuts de mares alimentades amb una dieta normal, els descendents de mares amb una dieta alta en greixos tenien nivells més baixos de beta amiloide, una proteïna anormal que s’acumula a les neurones, el que contribueix a la disfunció de les cèl·lules nervioses i eventualment a alteracions significatives en memòria i aprenentatge.

Quan l’equip va buscar possibles mecanismes responsables de l’efecte beneficiós, van descobrir que els descendents de mares alimentades amb una dieta alta en greixos presentaven nivells reduïts de tres gens importants involucrats en la malaltia d’Alzheimer: beta-secretasa, tau i el gen patològic regulador de tau CDK5.

L’equip del doctor pratico va descobrir que ja en les primeres etapes de desenvolupament, els tres gens es van desactivar efectivament en la descendència perquè la dieta alta en greixos havia augmentat l’activitat d’una proteïna anomenada FOXP2. Van demostrar que l’activitat repressiva de FOXP2 en aquests gens protegia en última instància a la descendència de la disminució posterior de la funció cerebral i el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

“Les nostres troballes suggereixen que, per ser efectiva, la prevenció de la malaltia d’Alzheimer probablement hagi de començar molt d’hora a la vida, durant la gestació –suggereix el doctor–. La dieta en aquesta etapa específica de la vida pot tenir impactes crítics , però subestimats, a llarg termini en la salut del cervell “.

El doctor Praticò i els seus col·legues planegen comparar els efectes d’una dieta alta en greixos amb els d’altres dietes, incloses les dietes altes en sucre i proteïnes i les dietes que s’assemblen a la dieta mediterrània en humans. “També volem veure si els nostres troballes es poden replicar en animals de tipus salvatge”, assenyala el doctor.

 

 

Font:https://m.infosalus.com/nutricion/noticia-dieta-alta-grasas-embarazo-protege-alzheimer-hijos-ratones-20190827082435.html