ca

La dieta mediterrània prevé el deteriorament cognitiu.

 

En un article que publica la revista JAMA Internal Medicine es demostren els beneficis de la dieta mediterrània per prevenir o retardar el deteriorament cognitiu associat a l’envelliment que eventualment acaba en demència o alzheimer. L’estudi, derivat de l’assaig PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), revela que, després de quatre anys de seguiment, les persones que segueixen aquesta dieta complementada amb oli d’oliva verge extra o fruits secs tenen una millor funció cognitiva que les persones assignades a la dieta control. Emili Ros, membre del servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic i cap de l’equip IDIBAPS Hipertensió, lípids i risc cardiovascular, ha coordinat aquest treball del que Cinta Valls-Pedret, especialista en Neuropsicologia de la Unitat de Lípids del Clínic, és la primera signant.

L’augment en la freqüència de les malalties com l’Alzheimer o altres tipus de demència, associades a l’avançada edat de la població, fa que trobar estratègies senzilles que puguin prevenir-les o bé retardar la seva aparició s’hagi convertit en una prioritat de salut pública. Diversos estudis suggereixen que hi ha una relació entre els hàbits alimentaris i la funció cognitiva i que l’estrès oxidatiu (la incapacitat del cos per eliminar les toxines) juga un paper clau en l’aparició de malalties neurodegeneratives. Així, una dieta que contingui aliments antioxidants podria proporcionar protecció contra aquestes malalties.

En l’estudi participar 447 voluntaris sans a nivell cognitiu però amb alt risc cardiovascular, d’ambdós sexes i amb una edat mitjana de 67 anys a l’inici, que formaven part de l’estudi PREDIMED, un assaig clínic multicèntric d’intervenció nutricional amb dieta Mediterrània en 7447 participants . Als voluntaris se’ls va indicar una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra, una dieta mediterrània amb un extra de fruits secs o bé una dieta control baixa en greix. En aquest sub-estudi es va dur a terme una avaluació de la funció cognitiva mitjançant diversos test neuropsicològics a l’inici i al final de la pauta alimentària marcada.

Amb un seguiment de més de 4 anys els investigadors van comprovar que hi havia una millora de la funció cognitiva en els participants que van seguir la dieta mediterrània suplementada respecte a la dieta control, en què es va constatar un deteriorament cognitiu, i que aquesta millora era independent de variables com l’edat o el sexe. La dieta amb fruita seca va ser més eficaç per millorar la memòria, mentre que la d’oli d’oliva va influenciar de manera favorable la cognició frontal (funció executiva). “Aquests efectes beneficiosos de la dieta mediterrània són probablement deguts a la gran quantitat d’agents antiinflamatoris i antioxidants que proporciona”, assenyala el Emili Ros, coordinador de l’estudi.

És la primera vegada que en un assaig clínic d’aquestes característiques s’han relacionat els canvis en el deteriorament cognitiu amb els hàbits alimentaris. Aquest estudi proporciona una evidència ferma sobre el potencial de la dieta mediterrània per ajudar a mantenir un bon rendiment cognitiu, tot i el desgast natural causat per l’envelliment, i per reduir eventualment la incidència de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

 

font:  La Vanguardia.com