ca

La família Tellaetxe culpa a PP i C’s de la “tortura” que van patir per l’alzhèimer.

 

La família de Maribel Tellaetxe, la biscaïna que patia alzheimer avançat i la família va recollir signatures per despenalitzar l’eutanàsia, ha responsabilitzat PP i Ciudadanos de la “tortura” que va patir la seva dona i mare fins a la seva mort i del “final cruel i dolorós” que va tenir.

La família Lorente-Tellaetxe, que va lliurar al Congrés més de 180.000 signatures sol·licitant la despenalització de l’eutanàsia, ha ofert una conferència de premsa a l’Ajuntament de Portugalete després que Maribel Tellaetxe morís aquest dimecres als 75 anys.

La família ha destacat en un comunicat que ha llegit el marit, Txema Lorente, que la seva “Amatxu i dona, Maribel Tellaetxe, va morir” aquest 6 de març, i que va ser per a ells un dia de “emocions contrastades”.

D’una banda va ser “un dia de goig perquè la naturalesa” va portar a Maribel “la pau i el descans que una llei li ha negat” i, de l’altra, “un dia de ràbia i dolor” perquè no va tenir la mort “que tot ésser humà mereix “i va ser” desproveïda de dignitat i sotmesa a conductes anàlogues a la tortura fins a la seva mort “.

“Els responsables d’aquest crim tenen nom i cognoms i han de ser assenyalats. Són els senyors de Ciudadanos i el Partit Popular, que dimarts després dimarts han estat prorrogant el bloqueig de la llei d’eutanàsia a la taula “del Congrés, ha assenyalat la família en el seu comunicat.

La família ha assegurat que qualsevol podria “córrer la mateixa sort” al final de la seva vida i ha destacat que “en aquesta papereta que introduïm en una urna cada quatre anys tenim l’opció d’evitar un final tortuós i cruel per a les nostres vides”.

El fill de Maribel, Danel Tellaetxe, ha assenyalat que quan parlen de “conductes anàlogues a la tortura” utilitzen “la terminologia que fa servir la llei”, recolzada per la legislació internacional que diu que “qualsevol acte denigrant i inhumà que actuï contra la integritat física i mental dels éssers humans són conductes anàlogues a la tortura “.

Ha assegurat que la família seguirà emprant aquesta terminologia i s’ha preguntat “al senyor Casado i al senyor Rivera” si en els seus programes electorals “tenen les conductes anàlogues a la tortura per a tots nosaltres per llei” i els ha demanat que diguin “si en el nostre final ens van a tenir sotmesos a un final cruel i dolorós “.

El fill de Maribel s’ha mostrat disposat a “parlar personalment amb Rivera, amb Casado i amb el bisbe de Bilbao, amb els tres junts en una taula”, i ha assenyalat que cap d’ells podria “defensar-me de cap manera el que han estat fent amb la meva estima “.

Després de recordar que en alguns països es practica la lapidació, que és “una atrocitat”, ha assenyalat que hagués preferit que “el senyor Casado i el senyor Rivera” haguessin enterrat a la seva mare “fins al coll i que li haguessin tirat pedres durant deu minuts “que” el que han fet amb ella durant un any i mig “.

“Hauria patit deu minuts i no un any i mig. Per tant considero que són tortures absolutament bèsties les que han aplicat al meu estima fins al dia d’avui “, ha assenyalat visiblement emocionat.

Ha assenyalat que l’última imatge que la família té de Maribel és “al meu mestressa caminant per casa, començar a convulsionar amb els ulls que se li sortien de la cara, començar a fer gestos de dolor, caure a terra, fer-se una ferida a la boca, falta d’oxigen i no parar de fer gestos perquè no sabia expressar-se d’un dolor immens “.

“Aquest és l’últim record de la meva mestressa a casa nostra que ens han regalat el senyor Rivera i el senyor Casado. M’encantaria poder parlar amb ells directament i que em justifiquin a la cara com són capaços de fer això a la gent “, ha assenyalat.

Danel ha agraït el tracte rebut per l’equip de cures pal·liatives de l’hospital Sant Joan de Déu de Santurtzi, on va morir la seva mare, i ha assenyalat que els tres dies que la seva mare va estar ingressada al centre hospitalari fins que va morir “han estat una tortura “per a la família.

Entre llàgrimes ha recordat els últims moments de la família al costat de la seva mare a l’hospital “comptant els segons que hi havia entre respiració i respiració” i “agafant de la mà i fent-la carícies per dir-li descansa, marxa, marxa”.

“Això no pot estar imposat per llei. Només demano, si us plau, que la gent sàpiga a qui vota i què hi ha en aquests programes electorals “, ha assenyalat.

La família manté oberta la recollida de signatures a internet per demanar la despenalització de l’eutanàsia i ha assegurat que “seguirà lluitant” i defensant “que tots puguem tenir una mort digna”.

 

 

EFE

n.d.ew: “ama” o “amatxu” vol dir “mare” en euskera