ca
Notícies

La FDA accepta, per unanimitat, el benefici clínic de lecanemab davant l’alzheimer

El comitè de seguretat i famacologia de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) avala els beneficis clínics de Lecanemab.

Des de fa dècades, la investigació a Alzheimer ha buscat alentir o parar la progressió de la malaltia. Lecaneamb és un anticòs monoclonal l’efecte del qual es dirigeix a eliminar la proteïna beta-amiloide del cervell, un marcador per a la malaltia d’Alzheimer.

Lecanemab és el primer fàrmac que aconsegueix frenar el deteriorament i, amb això, modificar el curs de la malaltia, ja que, en reduir el dipòsit de beta amiloide cerebral, frena en un 27% el deteriorament cognitiu en persones amb Alzheimer o amb deteriorament cognitiu lleu.

L’equip d’Ace Alzheimer Center Barcelona ha participat en l’assaig clínic del fàrmac, incloent-hi el 20% dels pacients que van participar a Espanya.

Avui és un gran dia per a la comunitat Alzheimer. L’aprovació de Lecanemab és un avenç important que marca l’inici d’una nova etapa: per fi podrem oferir als nostres pacients una solució per frenar el deteriorament. La nostra participació en els assajos clínics ens consolida com a equip expert per a la prescripció i administració de Lecanemab en persones amb deteriorament cognitiu lleu o Alzheimer en fase lleu. Amb aquesta aprovació, recollim els fruits de molts anys d’investigació i creiem que aquesta és només la punta de l’iceberg: en un futur proper, aniran arribant nous fàrmacs per tractar l’Alzheimer“, afirma la doctora Mercè Boada, neuròloga i directora mèdica d’Ace Alzheimer Center Barcelona.

Per la seva banda, el doctor Xavier Morató, director adjunt d’assajos clínics d’Ace Alzheimer Center Barcelona, destaca que “ara és imprescindible que el nostre sistema sanitari comenci a dissenyar estratègies que permetin oferir la màxima seguretat als pacients i els protocols diagnòstics per a una adequada prescripció. Disposar de fàrmacs eficaços en fases inicials dels símptomes fa que sigui més necessari que mai seguir avançant en el diagnòstic precoç“.

Miren Jone Gurrutxaga, directora general d’Ace Alzheimer Center, afirma que “des d’Ace farem tot el possible per adaptar-nos als reptes que això planteja, i per poder administrar el fàrmac. Volem ser part d’aquesta nova realitat apropant aquest tractament a les persones que puguin rebre’l i, gràcies a la nostra experiència amb la participació de l’assaig clínic, tenim avui un equip de professionals experts en el maneig d’aquest tractament, per quan estigui disponible a Europa i a Espanya.”

Sabem que la malaltia comença abans que apareguin els primers símptomes i que, quan arriben, la malaltia està bastant avançada. Per aquesta raó, des d’Ace Alzheimer Center destaquem la importància de continuar impulsant protocols de detecció precoç per tal de diagnosticar com més aviat millor la malaltia i començar a tractar-la en les seves fases inicials. Aquest és l’altre gran repte que tenim per aconseguir que un dia l’Alzheimer sigui història”, conclou la doctora Mercè Boada, sòcia número 1 de l’AFa Baix Llobregat.

 

La FDA accepta, per unanimitat, el benefici clínic de lecanemab davant l’alzheimer | IM Metge (immedicohospitalario.es)