Es tracta del primer diagnòstic in vitro per ajudar a la detecció primerenca de l’Alzheimer. Com podria modificar el futur de la malaltia? Els detalls:
L’Administració de Drogues i Aliments dels EUA (FDA) va aprovar el primer diagnòstic in vitro per ajudar a la detecció primerenca de la malaltia d’Alzheimer. La prova detecta plaques amiloides associades amb Alzheimer en adults de 55 anys o més que estan sota investigació per aquesta malaltia i altres causes de deteriorament cognitiu.
“La disponibilitat d’una prova de diagnòstic in vitro que potencialment pot eliminar la necessitat d’exploracions -tomografia per emissió de positrons (PET)- que consumeixen molt de temps i són costoses és una gran notícia per a les persones i famílies preocupades per la possibilitat d’un diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer”, va sostenir Jeff Shuren, director del Centre de Dispositius i Salut Radiològica de la FDA.
“Amb la prova Lumipulse, hi ha una nova opció que generalment es pot completar el mateix dia i pot brindar als metges la mateixa informació sobre l’estat d’amiloide cerebral, sense el risc de radiació, per ajudar a determinar si el deteriorament cognitiu d’un pacient es deu a la malaltia d’Alzheimer”, va afegir.
A la seva declaració, la FDA assenyala que hi ha una “necessitat insatisfeta d’una prova fiable i segura que pugui identificar amb precisió els pacients amb plaques amiloides compatibles amb la malaltia d’Alzheimer”. L’agència continua afirmant que aquesta nova prova pot eliminar la necessitat d’utilitzar escàners cerebrals PET, una “opció potencialment costosa i enutjosa” per visualitzar les plaques d’amiloide per al diagnòstic de l’EA.
La prova Lumipulse mesura la relació de les concentracions de β-amiloide 1-42 i β-amiloide 1-40 al líquid cefaloraquidi (LCR) humà. Un resultat positiu a la prova Lumipulse és consistent amb la presència de plaques amiloides, similar a la revelada en una exploració PET. Un resultat negatiu és compatible amb un resultat negatiu de l’exploració PET d’amiloide.
Tot i això, la FDA assenyala que la prova no és un assaig independent i s’ha d’usar juntament amb altres avaluacions clíniques i proves addicionals per determinar les opcions de tractament. La FDA va informar que va avaluar la seguretat i l’eficàcia de la prova en un estudi clínic de 292 mostres de LCR del banc de mostres de la Iniciativa de neuroimatge de la malaltia d’Alzheimer. En aquest estudi clínic, el 97% de les persones amb Lumipulse G β-amiloide Ratio (1-42/1-40) resultats positius tenien la presència de plaques amiloides a l’exploració PET i el 84% de les persones amb resultats negatius tenien una exploració PET amiloide negativa.
Segons una publicació d’Alzheimer’s Association, més de 6 milions de nord-americans viuen amb Alzheimer, i “les morts atribuïbles a l’Alzheimer i la demència augmenten” pel COVID-19. A més dels grans perjudicis que això porta a la qualitat de vida de les persones afectades i els seus cercles propers, la problemàtica té gran incidència en l’economia global.
L’informe assegura que “el 2021, els pagaments totals per a totes les persones amb Alzheimer o altres demències s’estimen en 355 mil milions de dòlars (sense incloure la cura no remunerada) i es preveu que els pagaments totals per atenció mèdica, atenció a llarg termini i cures pal·liatives per a persones amb Alzheimer i altres demències augmentin a més de 1.1 bilions el 2050.
El psiquiatre Craig Ritchie, professor de Psiquiatria de l’envelliment a la Universitat d’Edimburg i Director de Brain Health Scotland, va assegurar al 2n Simposi Virtual Internacional sobre Neurociències i Benestar d’INECO que “les malalties que porten a la demència tenen la seva gènesi al 20 o 30 anys abans” i que “hi ha un període silenciós en què comencen a sorgir alguns canvis al cervell que després porten a la demència”.
En diàleg exclusiu amb Infobae, l’especialista va emfatitzar: “Fins i tot si no evitem que una persona tingui demència, podem endarrerir-ne l’aparició durant molts anys i és possible que tinguin un declivi menys agressiu. Aleshores, les persones sobreviuen més temps amb una millor salut cerebral”.
Segons el Fleni, la demència és un terme general que descriu una àmplia gamma de símptomes associats amb el deteriorament de les funcions cognitives i que redueixen la capacitat duna persona per realitzar les seves activitats diàries. Les funcions cognitives són aquelles funcions cerebrals que ens permeten conèixer el món com l’atenció, l’orientació, la memòria i el llenguatge, per exemple.
“Avui sabem que més del 50% dels factors que juguen sobre la malaltia són prevenibles i manejables: l’educació, factors vasculars com el sedentarisme, l’obesitat, hipertensió, hipercolesterolèmia, el tabaquisme, la inactivitat física, la manca de contacte social, la depressió, l’alcoholisme i la contaminació ambiental són múltiples factors que si es controlen es preveu o retarda el començament de la malaltia”, va advertir el neuròleg el doctor i professor Ricardo Allegri, metge neuròleg especialista en neurologia i Psiquiatria (MN. 63538) , cap de Neurologia Cognitiva, Neuropsiquiatria i Neuropsicologia de Fleni.
En aquesta línia, un estudi recent publicat per The Lancet assegura que es podria prevenir o retardar fins al 40% dels casos d’Alzheimer si es regulen alguns factors de risc considerats com a canviants.
Els 12 riscos modificables són: menor educació, hipertensió, discapacitat auditiva, tabaquisme, obesitat, depressió, inactivitat física, diabetis, contacte social escàs, consum excessiu d’alcohol, traumatisme cranioencefàlic i contaminació de l’aire.
El nou test ha rebut l’aprovació reglamentària europea i ja és implementat a l’atenció clínica primària i especialitzada en el Servei Nacional de Salut del Regne Unit.
“Estem entusiasmats amb l’oportunitat de revolucionar la manera com s’avalua i gestiona el deteriorament cognitiu als Estats Units. I té un impacte positiu en la salut i el benestar de milions de nord-americans”, va apuntar Sina Habibi, PhD, cofundadora i directora executiva de Cognetivity.
La FDA aprobó un nuevo test para mejorar el diagnóstico de la enfermedad de Alzheimer – Infobae