ca

La Fundació ACE aconsella els cuidadors de malalts d’alzhèimer que descansin a l’estiu.

 

La Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research ha elaborat un decàleg amb recomanacions i pautes per facilitar la tasca de l’entorn dels malalts d’Alzheimer perquè tant els pacients com els seus cuidadors puguin gaudir de l’estiu.

La subdirectora d’Atenció Diürna de la fundació, Amèrica Morera, ha explicat que els entorns coneguts i els ambients relaxats són els més adequats perquè els malalts puguin sentir-se còmodes i evitar així les situacions de perill i desorientació.

En aquest sentit, han assenyalat la importància que els afectats estiguin acompanyats en tot moment i, especialment, en espais oberts com pot ser la platja.

Segons Morera, la rutina i els hàbits quotidians són també un element rellevant per a les persones que conviuen amb la malaltia d’Alzheimer, per això, en la mesura del possible, és necessari mantenir una activitat cognitiva i física diària, com establir una sèrie de pautes o activitats quotidianes i fer a la persona partícip de tasques senzilles, com parar la taula o jugar una partida de domino.

D’aquesta manera, segons l’especialista, es poden prevenir situacions d’ansietat o estrès generades per l’excés d’estímuls.

“El més important és adaptar-se a les necessitats i capacitats específiques de cada pacient”, ha destacat Morera, que ha subratllat la necessitat que el cuidador principal també pugui descansar i recuperar forces en aquest període.

“No cal renunciar a les vacances, es tracta d’adaptar-nos a la nova situació perquè l’estiu sigui un temps de descans i confort per a tots”, segons Morera.

A Espanya, cada any es diagnostiquen al voltant de 40.000 nous casos d’Alzheimer i aquesta és la principal causa de discapacitat en persones grans.

En el transcurs de la malaltia, les persones afectades perden, de manera progressiva, capacitats cognitives però no emocionals.

Per això, Amèrica Morera reitera que tractar a aquestes persones amb respecte i fer que se sentin part de la família resulta imprescindible per al seu benestar. EFE