ca

La Fundació ACE busca pacients per a un estudi sobre prevenció de l’alzhèimer.

 

Barcelona, 8 jun (EFE).- La Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center ha iniciat el reclutament de pacients per a un projecte de recerca que vol establir un sistema de diagnòstic precoç de l’Alzheimer.

El projecte, que s’anomena MOPEAD (Models of Patient Engagement for Alzheimer ‘s Disease), té com a principal objectiu consolidar un sistema de diagnòstic precoç a través de la participació ciutadana i està finançat pel consorci públic-privat IMI (Iniciativa de Medicaments Innovadors) de la Unió Europea.

Està previst que duri 33 mesos i consisteix, fonamentalment en comparar diverses estratègies d’implicació de pacients en clíniques de memòria de tot Europa: Alemanya, Eslovènia, Suècia i els Països Baixos, a més de Barcelona.

Unes ‘Jornades de Portes Obertes’ és l’estratègia amb què ha arrencat el reclutament de pacients per al projecte MOPEAD, que ofereix a qualsevol persona major de 65 anys una avaluació de memòria.

A partir d’aquesta primera exploració, que ja s’ha fet a unes 100 persones, 37 ja han estat remeses a Fundació ACE per a la següent fase, que consisteix en un procés de diagnòstic complet.

Un altre dels models que proposa el projecte, és l’atenció on-line al pacient, que consisteix en una preavaluació feta amb un test d’internet dissenyat per experts, encara que aquest model entrarà en funcionament en les properes setmanes.

En els últims anys, Fundació ACE ha posat el focus en la detecció de la malaltia d’Alzheimer en fases lleus amb la recent creació de la Primera Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç de la malaltia.

Actualment, al voltant de 35 milions de persones a tot el món pateixen la malaltia i es calcula que aquesta xifra podria arribar als 115 milions d’afectats el 2050.

En el cas d’Espanya, hi ha unes 600.000 persones afectades d’Alzheimer, i l’ACE calcula que es poden arribar als 1,5 milions de malalts en els propers 20 anys.

La directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, investigadora principal de MOPEAD, ha explicat que “identificar els símptomes del trastorn el més aviat i el millor possible és un punt clau per entendre el procés neurodegeneratiu i trobar tractaments més efectius en aquestes primeres etapes de la demència “.EFE