ca

La Fundació Pasqual Maragall reclama més inversió per investigar l’Alzheimer.

 

Joan Manuel Serrat, Jordi Évole, Javier Cámara, Isabel Coixet, Manel Fuentes y Luis Rojas Marcos són alguns dels personatges que participen en una campanya llançada el 22 de juny per la Fundació Pasqual Maragall per reclamar més inversió per a la investigació de l’Alzheimer.

La campanya iniciada per la Fundació Pasqual Maragall inclou una recollida de signatures “amb l’objectiu d’implicar a la població i conscienciar els organismes competents sobre la necessitat de comptar amb més recursos per a la investigació de l’Alzheimer”, ha explicat el director de la fundació , Jordi Camí.

“Aquesta patologia, i les demències en general, han estat malalties tradicionalment oblidades en els pressupostos destinats a la investigació, tot i ser molt dependents i tenir uns costos directes i indirectes molt elevats”, ha dit.

La fundació calcula que si es destinés a la investigació l’equivalent a un 1% del que costen actualment les demències a Espanya, cada any es disposaria de 216 milions d’euros que es podrien invertir en projectes científics.

De fet, la fundació preveu que el nombre de persones amb malaltia d’Alzheimer es podria triplicar en els propers 30 anys, “abocant-nos a una situació econòmica, sanitària i socialment insostenible”, segons el director de la Fundació Pasqual Maragall.

“L’augment de l’esperança de vida i l’absència de tractaments efectius anuncia un tsunami que serà insostenible a tots els nivells. La nostra societat no es pot permetre quedar-se a l’espera. És necessari i urgent buscar solucions que frenin aquesta tendència”, ha advertit Camí.

Entre els primers signants del manifest de la campanya per demanar més fons figuren, entre altres, els cantautors Joan Manel Serrat i Sílvia Pérez Cruz; els cineastes David Trueba, Juan Antonio Bayona i Isabel Coixet; els actors Javier Cámara, Abel Folk i Paco Mir; els metges Manel Esteller i Luis Rojas Marcos; i els periodistes Jordi Évole, Gemma Nierga, Manel Fuentes, Jordi Basté, Josep Cuní i Antoni Bassas.

La campanya “Signa per un futur sense Alzheimer” estarà activa fins a l’octubre i el manifest es pot signar on-line a http://firma.fpmaragall.org/investigacion-alzheimer

Segons la Fundació Pasqual Maragall, les demències tenen un cost diari a Espanya de 60 milions d’euros, un cost estimat anual per persona de 27.000 euros i el 87% d’aquest va a càrrec dels familiars de la persona que pateix la malaltia.

La família, a més, també és la que ha de ocupar-se de la cura de l’afectat en el 80% dels casos.

L’Alzheimer afecta una de cada deu persones de més de 65 anys i un terç de les majors de 85. Actualment, 46 milions de persones al món pateixen demència, més de 800.000 a Espanya.

Amb l’esperança de vida en augment, si no es troba una cura efectiva, el 2050 la xifra de casos es podria multiplicar per tres, “aconseguint dimensions d’epidèmia”, segons Camí.

La Fundació Pasqual Maragall té actualment en marxa l’Estudi Alfa, un dels estudis més complexos i amb major nombre de voluntaris que hi ha al món dedicat a la detecció precoç ia ​​la prevenció de l’Alzheimer, ja que compta amb la participació de 2.743 voluntaris adults sans, d’entre 45 i 75 anys, fills i filles d’afectats per aquesta malaltia neurodegenerativa.

 

font: Agencia EFE  // Traducció al català X.R.