ca

A la gent gran “no se l’ha d’exposar a una sobreinformació del coronavirus”.

 

Molt s’ha parlat de les pautes que s’han de seguir perquè els petits de la casa passin aquest temps de confinament de la millor manera possible. Que el fet de no relacionar-se presencialment amb altres nens, tant a l’escola com fora, els posi més inquiets al llarg de les 24 hores que han d’estar a la casa diàriament. Però, què fer amb la gent gran? Tant les que estan en una llar amb més persones o les que estan soles i no reben més visites que la del seu cuidador, sempre que el tinguin. Perquè, també hi ha cada vegada més casos, que no poden tenir una conversa presencial amb ningú. Viuen sols i únicament el ‘contacte’ és amb algú que els porta la compra. Sense oblidar-nos d’aquells grans que ja tenen alguna patologia i necessiten una cura especial a casa. Persones, per exemple, amb alguna demència o Alzheimer.

Preguntes que ens hem fet i que a la web de COPE Almeria li hem fet a Maribel García (www.psicologamaribelgarcia.es), psicòloga general sanitària i col·laboradora d’aquesta emissora, Pots escoltar l’àudio de l’entrevista completa. Aquí t’expliquem algunes de les seves pautes per poder fer amb la gent gran.

 

AUGMENT D’ANSIETAT I DEPRESSIÓ

1. Maribel García destaca, per sobre de tot, que “el confinament, ja de per si, pot provocar ansietat i depressió a la població en general. Lògicament es produeix de forma més destacada en la gent gran atès que es genera una disminució molt significativa i important de les seves activitats i rutines quotidianes “.

 

CONTACTE TELEFÒNIC DIARI AMB FAMILIARS I AMICS SI ESTAN SOLS

2. Partint d’aquesta base, la psicòloga apunta, per a aquells grans que estan sols a casa, “que els seus familiars o amics no perdin el contacte telefònic. Bé, si és possible, amb una trucada de vídeo o simplement amb el telèfon”. Així s’evita “que es tanquin en si mateixos i sentin que realment no estan sols”. Perquè “si la persona que viu sola tenia per costum sortir a passejar o rebre visites, l’aïllament pot provocar-que se sentin vulnerables i tinguin més sensacions de por o percepció més negativa de la situació”.

 

SITUACIÓ NOVA PER A TOTS

3. · Quant als cuidadors o familiars que estan amb la gent gran, la base de la qual es comença, segons Maribel García, és que “és una situació nova per a tots”. A partir d’aquí, “el més important, és que els cuidadors intentin transmetre la informació a la gent gran que tenen cura, de manera que els resulti molt comprensible, és a dir, es tracta que els expliquin la situació actual però d’una manera clar, simplificat i evitant l’alarmisme, amb missatges senzills i curts, com per exemple, ‘tots hem de quedar a casa per no contagiar-‘. La qüestió és explicar-los des de l’afecte que no podem sortir, tot i les ganes que tinguin de sortir a passejar “, declara a COPE Almeria. I un aspecte que és fonamental i en el que fa especial èmfasi: “És important que evitem que estiguin exposats constantment a la sobreinformació de l’COVID-19. Lògicament apareix diàriament i de forma permanent en els mitjans. Però amb veure les notícies un cop a l’ dia ja tenen prou “.

 

CONFIAR EN EL TREBALL AMB LA GENT GRAN

4. Un consell per aquests cuidadors, tant professionals com familiars, que també poden tenir la sensació de “no estar fent bé la seva feina”. Maribel García els recomana “que baixin els seus nivells d’exigència amb si mateixes. Que pensin que els estan donant tot l’afecte i la cura que poden i saben. També han de prestar atenció a la seva autocura”.

 

MAJORS AMB DEMÈNCIA O ALZHEIMER

5. Però tot el que s’ha exposat es pot agreujar si la persona gran té alguna patologia com la demència o l’Alzheimer. Malalties que no permeten que l’individu tingui un control total de la seva ment, el que afegeix dificultat a la cura que necessiten en un confinament. En aquest cas, “és molt possible, que de vegades no entenguin el motiu pel qual s’han de quedar a casa, i que fins i tot, tinguin conductes, d’una banda, de irascibilitat, o bé, tot el contrari, que es mostrin molt tristos i desolats “. Després de explicar-los amb més tacte el motiu pel qual cal quedar-se a casa, després s’han de seguir unes pautes. “Que es mantinguin els hàbits de rutina. Es pot usar com a ajuda un planning d’activitats per escrit com les hores de menjar, son, exercici físic, l’hora de jocs de taula, de parlar per telèfon”. A més, “evitar entrar en conflicte amb la persona gran que es cuida. Intentar mantenir la calma per evitar que una situació tensa augmenti la incomprensió d’aquesta persona amb malaltia neurològica”. Finalment, “si l’actitud de l’cuidador és positiva, la persona gran sempre se sentirà protegit”.

 

 

Jordi Floqué

Fuente:https://www.cope.es/emisoras/andalucia/almeria-provincia/almeria/noticias/los-psicologos-creen-que-los-mayores-les-debe-exponer-una-sobreinformacion-del-coronavirus-20200404_666731