ca

La infecció bucal, bressol de la Malaltia d’Alzheimer.

 

Prevenir les infeccions periodontals per evitar l’Alzheimer. Aquesta és la idea. Encara que sembli que són dues coses que no tenen relació, en els últims anys s’han publicat investigacions que situen directament a bacteris orals, específicament associades a la periodontitis, com a causa d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

Així, treballs recents han associat un bacteri, l’únic nínxol ecològic és la cavitat bucal, com a causant de processos d’inflamació cerebral que poden conduir a l’Alzheimer. «Aquests bacteris tenen la capacitat de passar al torrent sanguini des de les lesions periodontals (bosses) a conseqüència de la periodontitis i, un cop a la sang, tenen la capacitat de travessar la barrera hemato-encefàlica i causar processos inflamatoris locals en el teixit cerebral» , afirma Mariano Sanz, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), patró de la Fundació Espanyola de Periodòncia i Implants Dentals (SEPA).

Per aquest motiu realitzar plantejaments preventius que ajudin a disminuir la incidència de les malalties Neurogeneratives a través d’intervencions en salut bucal resulti d’especial interès. I és que s’estima que al nostre país la prevalença de Malaltia d’Alzheimer està entre 4-9%, sent el factor de risc més rellevant l’edat (ja que la seva incidència es duplica cada cinc anys a partir dels 65 anys) i el tractament actual és fonamentalment simptomàtic amb un limitat efecte provat sobre cognició i conducta. D’altra banda, un recent estudi epidemiològic realitzat a Espanya en població treballadora, indicava que el 38,4% tenia periodontitis, taxa que s’incrementava fins el 65,1% en majors de 55 anys.

De tot això es va parlar en el curs d’estiu de la UCM, en col·laboració amb la Fundació SEPA, on es va presentar un programa que va a desenvolupar aquesta universitat (les facultats d’Odontologia i Farmacologia) i al costat del Hospital 12 d’Octubre de Madrid i el Banc de Teixits de l’Institut de Salut Carlos III per investigar més sobre aquesta relació i que està pendent encara de finançament. 

 

La clau: la inflamació

Tant la periodontitis com l’Alzheimer són malalties de tipus inflamatori. Els processos locals d’inflamació en teixit cerebral danyen el teixit neuronal i interfereixen amb les connexions interneuronals, responsables de la majoria de la nostra activitat conscient. En aquest sentit, Mariano Sanz adverteix que «els pacients amb periodontitis, d’una banda, pateixen una inflamació sistèmica (és a dir, productes químics associats a processos inflamatoris estan elevats en sang, de manera que poden condicionar processos d’inflamació local en altres parts del cos); de l’altra, banda, el pas de bacteris des del teixit periodontal a la sang (amb capacitat per travessar la barrera entre la sang i el teixit cerebral) pot condicionar i agreujar els processos inflamatoris locals a nivell cerebral ».

Totes aquestes troballes poden tenir importants repercussions clíniques i, especialment, en termes de prevenció i promoció de la salut. Segons el parer de Sanz, «cal elaborar estratègies terapèutiques per a les persones que ja estan malaltes, de manera que pugui alleujar-l’impacte o controlar la progressió en els casos de demència que es diagnostiquen»; al costat d’això, proposa «recalcar la importància de la salut periodontal i bucodental al llarg de tota la vida per poder prevenir o retardar la demència i la malaltia d’Alzheimer». El tractament de la periodontitis consisteix, en fases inicials, en una neteja de boca profunda que elimina el bacteri causant sota les genives. En casos severs és necessària la cirurgia.

Algunes de les mesures a adoptar serien, d’una banda, «fer una avaluació exhaustiva de la seva salut oral a tot pacient amb símptomes primerencs d’Alzheimer, després de la qual cosa se’ls haurien resoldre els problemes que puguin tenir a nivell periodontal, per intentar prevenir que el procés neuro-degeneratiu avanç », explica Sanz. I, com a mesura preventiva més general, afegeix, «tractar de fomentar la salut bucal en totes les poblacions adultes que tinguin factors de risc de malalties neurodegeneratives».

 

 

font:www.larazon.es