És important conèixer l’esforç que fan algunes associacions per oferir, a més d’acompanyament, assessorament, suport legal, etc, tot d’activitats de formació, que, de vegades, no son prou conegudes o valorades. En aquests moments, les associacions es troben castigades per la implementació de la nova Llei de l’Impost sobre Societats aprovada a finals de novembre (Llei 27/2014, de 27 de novembre) que, entre altres obligacions fixades per aquesta llei, tenen la de presentar la declaració de l´Impost de Societats. L’ampli teixit associatiu del nostre país desenvolupa una gran funció social, cívica i moltes vegades de suplència de les tasques dels governs, tant locals com generals. No sembla justificable obligar a aquestes entitats petites, amb pocs recursos, a assumir noves obligacions comptables i tributàries només per exercir un major control sobre elles. Em pregunto: per què no s’esmercen tots aquests esforços en controlar les grans fortunes i els seus tripijocs per evadir tot el que poden?
Bé, tornant a la labor formativa que fan, voldria destacar una activitat que organitza i ofereix a la població en general l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat: “Curs monogràfic sobre la malaltia d’Alzheimer”. Sota aquest títol que potser espanta a més d’un o una, s’imparteixen unes sessions de gran qualitat formativa dirigides a tots els públics, sobretot a possibles cuidadors/es o bé només dedicades a auto-formació i prevenció de riscos per tal d’envellir millor.
És una llàstima que en aquests cursos que s’imparteixen a diverses localitats només siguin aprofitats per un reduït nombre de persones. El títol del curs i la motivació d’oferir-lo serveixen per entendre i atendre a les persones afectades per l’Alzheimer, però el seu contingut és aplicable al nombrós grup de demències que afecten a un sector de població, sobretot des que l’envelliment es prolonga durant molt de temps. Cada vegada vivim més anys però el cervell envelleix i es deteriora amb les corresponents conseqüències. El curs ofereix la possibilitat de tenir clar que és aquesta malaltia i altres demències, les seves fases, en que consisteix el diagnòstic i el seu tractament.
El curs destaca la necessitat de rebre estimulació cognitiva, sobretot per estimular la neuroplasticitat com a capacitat de les neurones per establir noves connexions ja que, inevitablement, es moren moltes cèl·lules. Aquesta estimulació permet reforçar les habilitats conservades, potenciar autonomia/autoestima, connectar a la realitat i, en resum, mantenir les capacitats el major temps possible. També es tracta de realitzar activitat física ja que estimula la connexió muscular-neuronal, manté l’autonomia, independència i benestar. La formació també té un apartat d’alimentació i nutrició que s’enfoca a fi i efecte de menjar bé per viure sa: nutrients, equilibri, freqüències, planificació, compra intel·ligent, etc. En aquest apartat, també s’hi parla de com poder adaptar l’alimentació a les persones que, malauradament, tenen problemes per empassar: textures, espessants, triturats i molts consells que cal tenir a mà quan es té cura de qualsevol persona gran encara que no pateixi cap tipus de demència.
Un capítol molt important del curs és el dedicat als cuidadors/es. Al llarg de la nostra vida tots i totes som cuidadors, de fet o potencials, per tant, cal tenir-ho en compte i ser conscients que hem de tenir cura de nosaltres mateixos per poder tenir-ne dels altres. El curs dóna eines sobre sentiments, emocions, síndromes que es poden patir, consells i estratègies de recolzament psicològic. També s’informa d’aspectes jurídics en relació a testaments, herències, tuteles etc. i també s’aporten recursos més específics: prevenció de problemes en malalts enllitats o altres recursos com la musicoteràpia, risoteràpia i fins i tot l’elaboració del dol.
En fi, des d’aquestes ratlles felicito a l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat, entitat promotora i organitzadora de la formació i animo a qui tingui disponibilitat a acudir a aquest curs per la qualitat que ofereix, tant a nivell expositiu com del material lliurat a l’alumnat. Esperem que aquestes entitats rebin el suport que es mereixen.
Assumpta Clopas
Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Màster en Intervenció Psicopedagògica i Assessorament Curricular. Psicopedagoga i mestra d’educació especial per oposició. Ha treballat a l’empresa pública, escola concertada i en dos equips d’Assessorament Psicopedagògic de la Generalitat de Catalunya. Actualment jubilada. És patrona de la Fundació Francesc Pujols i exerceix el voluntariat.