ca

La mala qualitat de la son i la seva relació amb l’Alzheimer.

 

La manca de son pot afectar de manera molt negativa a la vida de la persona que la pateix. Tot i que el nombre d’hores necessàries per dormir varia d’unes persones a unes altres i, a mesura que envellim, el nostre organisme ens demana cada vegada menys, la qualitat i durada de la son són aspectes fonamentals per a tota la població, ja que, del contrari, poden aparèixer trastorns greus que impacten en la salut física i mental.

Des Quirónsalud (@quironsalud) expliquen aquest paper tan important que exerceix el son en la salut i el descriuen com “una necessitat fisiològica bàsica” que compleix amb nombroses funcions a l’estar implicat “en processos de recuperació homeostàtica, termoregulació, reparació de teixits, control immune, endocrinològic i consolidació de la memòria “.

 

Trastorns de la son i Alzheimer

Els experts de Quirónsalud asseguren que els trastorns de la son estan vinculats a la possibilitat de desenvolupar malalties neurodegeneratives. La doctora Laura Lillo, responsable de la Consulta de Patologia de l’Somni d’el Servei de Neurologia de l’Hospital La Llum -centre pertanyent a el grup Quirónsalud-, afirma que el somni lent i profund compleix amb una funció neuroprotectora que afavoreix l’eliminació de substàncies de rebuig i desgast cel·lular implicades en la malaltia d’Alzheimer, com el pèptid beta-amiloide i la proteïna tau.

Per tant, “l’evidència científica suggereix que les patologies de la son, que redueixen la vida útil i qualitat, com l’insomni i la Síndrome d’Apnea / Hipopnea de la son, augmenten el risc de presentar demència, i acceleren el curs de la mateixa” , explica.

A més, la doctora Lillo fa èmfasi en la importància d’acudir a un especialista en Medicina de l’Somni si la persona manifesta qualsevol dificultat per dormir, pel fet que “l’adequat diagnòstic i tractament de les patologies de la son és la millor manera de protegir el nostre cervell enfront de el desenvolupament de malalties neurodegeneratives “.

Igualment, l’augment de l’esperança de vida està lligat a una major prevalença de patologies, entre les que subratllen, les malalties neurodegeneratives. Dit això, Anabel Pont, cap Associat de servei de Neurofisiologia de l’Hospital La Llum, destaca que “no podem ignorar els trastorns de son que s’associen a aquestes patologies amb freqüència, a causa de la pròpia neurodegeneració dels centres i vies reguladores de la son” .

Així mateix, els estudis polisomnogràfics -que registren les ones cerebrals, nivells d’oxigen a la sang, freqüència cardíaca i respiratòria, així com els moviments dels ulls i les cames durant el son-, realitzats en pacients amb malaltia d’Alzheimer, mostren alteracions en la fase REM -cicle de son que passa entre els 70 i 90 minuts després de dormirse-.

Aquestes persones “triguen més a entrar en son REM i es troben durant menys temps en aquesta fase”, presentant uns resultats que “semblen relacionats amb una alteració de les vies colinèrgiques, responsables també de les variacions en la memòria”, subratlla la doctora Pont .

 

El somni, també lligat a l’Parkinson

D’altra banda, les doctores Laura Lillo i Anabel Pont coincideixen a l’afirmar que entre un 60 i un 90% dels malalts de Parkinson pateixen trastorns de la son. Entre aquestes alteracions, s’han identificat la síndrome de cames inquietes, insomni, hipersòmnia, trastorns de conducta associats a la son REM -que poden precedir diversos anys a la malaltia- i, fins i tot, “patologies de gran prevalença en la població general es poden trobar amb gran freqüència, com la síndrome d’apnea de la son, fins a un 60% dels pacients “, afegeix la cap de servei de Neurofisiologia.

Finalment, la doctora Anabel Pont remarca la importància de fer una història de la son adequada i, si cal, estudis polisomnogràfics en pacients amb malalties neurodegeneratives, perquè pot ser clau a l’hora de controlar nombrosos símptomes que es presenten durant el dia.

 

 

MARTA VICENTE

https://www.65ymas.com/consejos/mala-calidad-sueno-relacion-con-alzheimer_26183_102.html