ca

La malaltia d’Alzheimer augmenta el risc de gravetat i mort per COVID-19

 

Les malalties neurodegeneratives que causen demència incrementen el risc de gravetat i mort per COVID-19. En els casos de pacients amb malaltia d’Alzheimer, aquest risc és tres vegades més gran, i pot augmentar a sis vegades quan tenen més de 80 anys.

Aquestes constatacions es van efectuar en el marc d’un estudi realitzat al Brasil per investigadors de la Universitat de São Paulo (USP) i de l’Institut Butantan, en col·laboració amb parells de la Universitat Federal de Rio de Janeiro (UFRJ). Els resultats d’aquesta investigació, que va comptar amb el suport de la Fundació de Suport a la Investigació Científica de l’Estat de São Paulo – FAPESP, apareixen descrits en un article publicat a la revista Alzheimer ‘s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’ s Association.

“Verifiquem que totes les causes de demència constitueixen factors de risc d’augment de la gravetat i de mort per COVID-19, i que en pacients amb malaltia d’Alzheimer, aquest risc es veu més accentuat”, li diu Sérgio Verjovski, docent de l’Institut de Química de la USP i coordinador de el projecte.

La demència ja havia estat identificada com un factor de risc per COVID-19 juntament amb altres comorbiditats, com ara les malalties cardiovasculars i respiratòries, la hipertensió, la diabetis, l’obesitat i el càncer. Un dels motius d’això és la pròpia edat: els pacients amb demència són de mitjana més grans, i gran part d’ells viuen sota la cura d’altres persones en centres geriàtrics, la qual cosa augmenta el risc d’infecció i transmissió de virus.

No obstant això, encara no s’havia estudiat si els pacients amb malalties neurodegeneratives que causen demència -com ara la malaltia d’Alzheimer i el mal de Parkinson- s’infecten més i estan subjectes a un major risc de desenvolupar les formes greus i morir-se com a conseqüència de l’ COVID-19; ni tampoc si l’edat avançada accentua aquests perills.

Per tal d’aclarir aquests dubtes, els científics van investigar la quantitat de diagnòstics positius, les internacionals i les morts per COVID-19 en una cohort de 12.863 pacients amb més de 65 anys i amb dades de test positius o negatius per al coronavirus, registrats entre març i agost de 2020 en l’UK Biobank, un banc de dades clíniques d’al voltant de 500 mil pacients amb seguiment des de l’any 2006 en el sistema públic de salut del Regne Unit.

D’aquest total de pacients, van ser 1.167 diagnosticats amb COVID-19. Per considerar l’edat com un factor de risc, se’ls va estratificar en tres franges d’edat: de 66 a 74 anys, de 75 a 79 anys i de 80 anys o més.

“Alguns dels avantatges d’utilitzar les dades clíniques d’aquest banc resideixen que els mateixos són minuciosos, és a dir que registren totes les malalties preexistents i indiquen si els pacients testearon positiu o negatiu, van ser hospitalitzats o van morir com a conseqüència de l’COVID-19. Això permet avaluar els factors de risc associats a la infecció, la gravetat i la mort per la malaltia, incloses totes les causes de demència, particularment les malalties d’Alzheimer i de Parkinson “, explica Verjovski.

Els resultats de les anàlisis estadístiques van indicar que totes les causes de demència -i particularment la malaltia de Alzheimer- es van erigir com a factors de risc de gravetat i mort de pacients hospitalitzats, independentment de les seves edats.

La malaltia d’Alzheimer, específicament, no va elevar el risc d’hospitalització en comparació amb les comorbiditats cròniques. Amb tot, un cop internats, els pacients amb aquesta malaltia van exhibir un risc tres vegades major de desenvolupar quadres greus o morir-se com a conseqüència de l’COVID-19 en comparació amb els pacients que no tenien aquesta malaltia neurodegenerativa. En els casos de pacients escomesos per l’afecció i amb edats superiors als 80 anys, el risc va ser sis vegades més gran en comparació amb els pacients de menor edat, segons van constatar els investigadors.

“Hi ha algun factor encara no identificat que augmenta la predisposició dels pacients en aquestes condicions a evolucionar cap a quadres més greus i morir com a conseqüència de l’COVID-19”, sosté Verjovski.

“Els resultats del nostre treball indiquen que cal donar-los una atenció especial a aquests pacients a l’internárselos”, afirma.

 

Les hipòtesis diagnòstiques

Una de les explicacions per als desenllaços observats indica que les condicions inflamatòries cròniques o les respostes immunològiques defectuoses, provocades per l’envelliment de el sistema immunològic (immunosenescència), poden incrementar la vulnerabilitat i fer minvar la capacitat d’aquests pacients per generar respostes eficaces contra la infecció .

Una altra hipòtesi apunta una alteració de la permeabilitat de la barrera hematoencefàlica, causada per la malaltia d’Alzheimer, que pot fer possible l’expansió de la infecció en el sistema nerviós central.

Estudis recents van demostrar que la SARS-CoV-2 té capacitat per envair el sistema nerviós central a través de la mucosa olfactiva, i que la presència de virus en aquesta àrea redunda en una resposta immune i inflamatòria local.

Altres estudis van informar sobre la presència de el nou coronavirus en el tronc cerebral, que abasta a el sistema cardiovascular primari i a centre de control respiratori, la qual cosa planteja la possibilitat que la infecció de el sistema nerviós central pugui intervenir o agreujar problemes respiratoris i cardiovasculars en pacients amb COVID-19.

“Pretenem ara efectuar una anàlisi dels genomes d’aquests pacients, també disponibles en l’UK Biobank, per identificar quins gens apareixen mutats i poden estar implicats en l’augment de el risc que les persones amb la malaltia d’Alzheimer evolucionin cap a quadres greus i morin a causa de l’COVID-19 “, afirma Verjovski.

 

 

AGENCIA FAPESP – 

https://www.dicyt.com/noticias/la-enfermedad-de-alzheimer-aumenta-el-riesgo-de-gravedad-y-muerte-por-covid-19