ca

La manera en què escrivim pot servir per predir l’Alzheimer

 

Es pot predir qui patirà la malaltia d’Alzheimer? Segons un estudi recent, si. I d’una manera no molt complicada: analitzant com escriu una persona, quan encara està sana.

El que han fet els investigadors ha estat ensenyar a una intel·ligència artificial a reconèixer certes pautes de llenguatge, maneres de construir frases, errors ortogràfics i similars, en persones sanes que més tard han desenvolupat Alzheimer.

Però, com han pogut fer això? Perquè els 80 pacients que han participat en l’estudi, tots majors de 80 anys i la meitat d’ells amb Alzheimer – 40 amb Alzheimer i 40 sense la malaltia – ja participaven en un estudi a llarg termini: L’Estudi de Framingham sobre cor.

A l’participar en aquest estudi, els pacients s’ofereixen a realitzar una sèrie de proves de tant en tant. Proves físiques, però també proves cognitives. I tots els pacients porten participant força temps. De fet, els escrits analitzats per detectar l’Alzheimer daten de fa set anys i mig.

En la prova que van fer, se’ls demanava que descrivissin una escena i tot el que poguessin imaginar. A la imatge es veia un nen pujat a un tamboret inestable que intentava arribar a un flascó amb galetes, del temps que una senyora li donava l’esquena i tampoc s’adonava que la pila de la pica s’estava inundant.

Amb els textos que els pacients van redactar, la intel·ligència artificial ha estat capaç de predir qui d’ells desenvoluparien Alzheimer amb una taxa d’encert del 75%.

Les pistes que utilitzava la intel·ligència artificial eren subtils, però aquí estaven. Per exemple, els pacients que van desenvolupar Alzheimer usaven una redacció més repetitiva, emprant els mateixos termes més sovint. També usaven “llenguatge telegràfic”, amb estructures molt simples en les frases. Cometien més errors ortogràfics, lletrejaven malament les paraules i posaven majúscules on no corresponia. Tot això quan encara mantenien les seves funcions cognitives intactes. És a dir, abans de desenvolupar la malaltia.

La pregunta que cal fer-se és: serveix aquest estudi per a qualsevol llengua? Perquè el treball original, i els textos dels pacients, van ser redactats en anglès. La resposta que donen els investigadors és que sí hauria de servir, ja que les pautes que ha trobat la intel·ligència artificial són universals, i no reduïdes a un únic idioma. Evidentment, la detecció hauria d’adaptar per a cada idioma, però hauria de funcionar.

Per desgràcia, avui dia la detecció precoç de l’Alzheimer no significa molt per als que pateixen la malaltia. De moment no s’ha trobat una cura, ni un tractament que retardi l’aparició dels símptomes. Però quan arribi, ja tindrem preparada una eina per fer servir les teràpies quan facin falta i en els que la necessitin. I no és poc.

 

José de Toledo

https://es-us.noticias.yahoo.com/manera-escribimos-puede-predecir-alzheimer-171348019.html

traducció al català amb google translator