ca

La medicació per l’Alzheimer que pot acabar amb els empastaments per a les dents.

 

 ¿Por a anar al dentista? Molts experimenten suors fredes cada vegada que s’han de fer una simple revisió, però gràcies a un estudi del King ‘s College de Londres podrien rebre una molt bona notícia: la fi dels molestos empastaments.

No és que un empastament sigui dels “pitjors glops” pels que es passa quan anem al dentista, però segons una nova investigació aquests habituals farcits acabaran per passar a la història. Aquesta última troballa ha assenyalat que un medicament utilitzat en pacients amb Alzheimer fomenta la regeneració de la dentina i repara les cavitats produïdes per les càries.

Les càries són una de les causes més comuns i més fàcils de prevenir per les persones que acudeixen a un dentista. Ara el patiment de dos mil milions de persones que s’han de fer incòmodes tractaments contra les càries podria tenir una solució molt més fàcil, indolora i natural.

Les dents ja tenen una capacitat natural de regenerar la dentina, si la polpa (teixit conjuntiu ric en vasos i nervis) s’exposa a través d’un trauma o una infecció, però només pot crear una capa massa prima que no és suficient per omplir cavitats profundes. Per això, els professionals omplen aquests buits amb “ciments”, fets a base de calci o silici.

Segons el nou descobriment, la molècula Tideglusib (emprada en medicaments contra l’Alzheimer) frena l’acció de l’enzim GSK-3 que evita que la dentina continuï formant-se. Ara, amb petites esponges biodegradables amarades en el fàrmac i introduïdes en les cavitats, es podrà estimular el creixement de la dentina, a través de l’estimulació de cèl·lules mare residents a la polpa dental i així reparar el dany en tan sols sis setmanes.

Aquestes esponges, a diferència dels empastaments actuals, es “fonen” amb el temps deixant pas al nou dent restaurat. Els farcits mai restauren completament el nivell mineral normal de la dent, a més alguns són propensos a la infecció o obliguen a que siguin reemplaçats en més d’una ocasió.

 

Una nova tècnica més natural

Aquest nou mètode reconstrueix la dent i el cura sense necessitat de trepants, agulles, amalgama o resines. Accelera el procés natural de “remineralització” de les dents, pel que “els minerals de calci i fosfat tornen a entrar en la dent per reparar un defecte”. Els experts preveuen que en tres anys podria estar al mercat.

La tècnica constaria de dos passos: primer es prepara la part danyada de la capa externa de l’esmalt de la dent i després, s’usa un petit corrent elèctric per “empènyer” els minerals en la dent i així reparar la cavitat. Aquesta corrent elèctric és molt més petita que les que fan servir en l’actualitat els dentistes, de manera que el pacient no sent res.

“És un enfocament molt interessant i innovador que mostra una gran promesa i esperem que es tradueixi en l’aplicació clínica en el tractament de la malaltia dental”, assegura el Dr. Nigel Carter, director general d’Oral Health Foundation. Mentre que Paul Sharpe, professor i autor principal de l’estudi de l’Institut Dental del King ‘s College, afirma que “la senzillesa del seu enfocament el fa ideal com un producte dental clínic per al tractament natural de grans cavitats i restaurar la dentina”.

A més, el fet que ja hagi testat en assajos clínics per l’Alzheimer dóna lloc al fet que es pugui treure més ràpid al mercat. Segons el comunicat, es tracta d’una tècnica no invasiva, natural i ràpida per als pacients i ideal per a aquells amb fòbia i ansietat a trepitjar la consulta del dentista.

 

La Vanguardia digital // http://www.lavanguardia.com/vivo/salud/20170109/413211980194/medicamento-alzheimer-regenera-dientes.html