Un estudi de la Universitat d’Exeter suggereix que els bacteris presents a la boca i la llengua podrien estar relacionats amb canvis en la funció cerebral a mesura que envellim.La investigació, publicada a PNAS Nexus, indica que alguns bacteris estan vinculats a una millor memòria i atenció, mentre que altres podrien augmentar el risc de desenvolupar Alzheimer.
Els científics van identificar dos possibles mecanismes pels quals aquests bacteris afecten el cervell. En primer lloc, certs bacteris perjudicials poden ingressar al torrent sanguini i afectar directament la funció cerebral. En segon lloc, un desequilibri entre bacteris beneficiosos i perjudicials pot interferir en la conversió de nitrat en òxid nítric, un compost essencial per a la comunicació neuronal i la formació de la memòria.
Els resultats van mostrar que nivells elevats de bacteris del grup Neisseria i Haemophilus estaven associats amb una millor funció cognitiva i majors nivells de nitrit a la boca. Per contra, el bacteri Porphyromonas era més comú en persones amb problemes de memòria, mentre que el grup Prevotella es va relacionar amb nivells baixos de nitrit i un major risc de deteriorament cognitiu, especialment en persones amb el gen APOE4, associat a l’Alzheimer.
La Dra. Joanna L’Heureux, autora principal de l’estudi, va destacar la possibilitat d’incloure proves rutinàries en consultes dentals per mesurar els nivells bacterians i detectar signes primerencs de deteriorament cognitiu. “Les nostres troballes suggereixen que alguns bacteris podrien perjudicar la salut cerebral amb l’envelliment”, va afirmar.
L’estudi va reclutar 110 participants més grans de 50 anys del projecte PROTECT, que segueix la salut cerebral de més de 25.000 persones al Regne Unit. Els investigadors van analitzar mostres d’esbandida bucal dels participants, dividint-los en dos grups: aquells amb funció cerebral normal i aquells amb deteriorament cognitiu lleu, condició que afecta el 15% dels adults grans i és un factor de risc clau per a la demència.
La professora Anne Corbett, coautora de l’estudi, va subratllar la importància d’aquestes troballes: Si certs bacteris afavoreixen la funció cerebral mentre que altres la deterioren, podríem explorar tractaments per modificar l’equilibri de la microbiota oral a través de la dieta, probiòtics, higiene bucal otera.
Aquests resultats obren la porta a noves estratègies de prevenció de l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives mitjançant la cura de la salut oral.
https://gacetadental.com/2025/02/la-microbiota-oral-podria-influir-en-la-salud-cerebral-y-el-riesgo-de-alzheimer-67345/