ca

La piràmide alimentària s’actualitza amb nous consells.

 

L’equilibri emocional, el balanç energètic o les tècniques culinàries són les bases de la nova piràmide de l’alimentació saludable avalada per la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC).

Aquestes novetats juntament amb la hidratació saludable s’inclouen en les renovades “Guies alimentàries per a la població espanyola”, realitzades per més de cent experts en nutrició i salut pública, que es publiquen en un número especial de la revista “Nutrició Hospitalària”.

En un acte davant els mitjans, el president de la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) i coautor del document, Gregorio Varela, ha destacat la importància de tenir “eines senzilles basades en evidències científiques” amb què aconsellar a la població.

“Davant de tanta disponibilitat alimentària, sembla que estem molt incapacitats per triar adequadament els aliments que constitueixen la nostra dieta”, ha assegurat Varela, alhora que ha lamentat l’allunyament de la dieta mediterrània tradicional.

El president del comitè científic de la SENC, Javier Aranceta, ha explicat que aquestes guies serveixen per portar les idees “de la ciència al plat”, en què no només cal pensar en els tipus d’aliments, sinó també en “com comprar , cuinar, preparar i degustar “els mateixos.

Així, la piràmide alimentària planteja en la seva base mantenir estils de vida saludables, pel que és necessària l’activitat física regular (una hora al dia, equivalent a 10.000 passos), un balanç energètic que impliqui més moviment acord més consumim, tècniques culinàries saludables i una hidratació adequada.

També inclou el tenir bon equilibri emocional, un element “molt significatiu” per millorar l’alimentació, ja que segons les nostres “sensacions vitals” ens va a venir de gust un tipus de menjar o una altra. “Quan estic deprimit o enfadat no em ve de gust cuinar, de manera que prenc una coseta ràpida o alguna cosa al microones”, ha explicat Aranceta.

La resta de la piràmide alimentària manté la seva estructura: consum principal d’arròs, cereals i patates, a més de les cinc racions de fruita i verdura i oli d’oliva verge extra, que s’engloben en el que coneixem com a dieta mediterrània i hauria de constituir un 70 % de la nostra alimentació.

A aquests li segueixen el consum variat de lactis, peixos i carn blanca, mentre que la carn vermella i els embotits haurien ingerir moderadament. I de manera ocasional la brioixeria industrial, llaminadures i untables com els patés, que solen portar molts greixos saturats.

La cimera de la piràmide inclou una bandera amb suplements nutricionals, com ferro o àcid fòlic per a dones que vulguin tenir fills o de vitamina D, encara que sempre amb assessorament professional.

Pel que fa a la piràmide de la hidratació, segueixen les recomanacions d’entre dos litres i dos i mig d’aigua, segons cada persona, per la qual cosa el doctor Aranceta aconsella un “rànquing personal” relacionat amb el color de l’orina: si aquesta és fosca, cal beure més.

 

Font: www.lavanguardia.com traducció al català X.R.