ca

La realitat augmentada ajuda a avaluar memòria espacial en Alzheimer i nens

 

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat de Saragossa han desenvolupat una aplicació de realitat augmentada per avaluar la memòria espacial que podria utilitzar-se en malalts d’Alzheimer o en l’etapa infantil.

L’app podria servir com a eina per a l’anàlisi i entrenament d’habilitats vinculades a la memòria espacial en la malaltia de l’Alzheimer, sempre que el malalt no es trobi en una fase avançada de la malaltia.

També podria ser de gran ajuda en l’etapa infantil, per a la identificació primerenca d’alteracions relacionades amb aquesta memòria espacial, segons informa la UPV, que afegeix que la feina dels investigadors s’ha publicat a la revista IEEE Access.

La memòria espacial a curt termini és l’habilitat de retenir i recordar la localització d’elements durant períodes de temps relativament curts i és la que influeix a l’hora de recordar on hem deixat les claus, un tornavís o unes ulleres, segons la investigadora de l’Institut ai2 de la UPV, Mª Carmen Juan.

El dispositiu en el qual està instal·lada l’aplicació reconeix l’entorn en el que s’està utilitzant i el lloc en què es van deixar els objectes, i es pot portar a casa del pacient i personalitzar-la amb els objectes desitjats, fet que suposa adequar-se al ritme de vida de cada usuari, ha afirmat l’investigador Fran Muñoz, del mateix institut.

En el cas d’utilitzar l’app per a entrenament, podria ajudar als facultatius a avaluar la memòria espacial a través de la recerca d’elements comuns en la vida diària d’aquests pacients, com unes sabatilles o un barret.

Magdalena Méndez López i Camí Fidalgo, investigadores del departament de Psicologia i Sociologia de la Universitat de Saragossa, destaquen que l’app millorarà les tècniques actuals utilitzades per a l’entrenament de la memòria perquè permet realitzar exercicis de record sobre on es deixen les coses a la llar del pacient, és a dir, en el context real on les mateixes dificultats apareixen.

A més, amb petites modificacions, es pot incrementar la complexitat de l’exercici perquè sigui més motivador.

 

font:EFE