ca

La ressonància magnètica detecta de forma precoç alteracions cerebrals en l’alzheimer.

 

Investigadors de l’Institut d’investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) han demostrat en models animals el potencial de la ressonància magnètica per detectar deficiències en la connectivitat cerebral abans que apareguin els primers símptomes de la malaltia de l’Alzheimer.

Ho han fet mitjançant estudis en models animals realitzats amb un aparell de ressonància de 7 tesles, molt més potent que els convencionals que s’utilitzen per a pacients, que són d’1,5 o 3 tesles, ha informat aquest dimarts l’Idibaps en un comunicat.

L’estudi, publicat en la revista ‘Alzheimer’s Research & Therapy’, part de la premissa que els models animals en la malaltia d’Alzheimer són clau per entendre la progressió de la malaltia i desenvolupar marcadors que permetin la seva detecció precoç.

Aquesta malaltia també s’ha definit com una síndrome de desconnexió i és per aquest motiu que la mesura de la connectivitat cerebral per ressonància magnètica pot permetre caracteritzar alteracions de la xarxes de connexions del cervell associades a la malaltia.

Els investigadors van estudiar un model de rata transgènica que desenvolupa Alzheimer de forma progressiva amb l’edat i es va comparar amb animals control, i van analitzar tant el comportament com la connectivitat cerebral en un període, als cinc mesos d’edat, en el qual encara no hi ha neurodegeneració.

Les capacitats cognitives i funcionals es van estudiar mitjançant un test conductual precedit d’una etapa d’entrenament en el qual l’animal aprenia a realitzar una determinada tasca, i després del test es feia la ressonància amb un equip de 7 tesles i les imatges adquirides es van processar per obtenir un mapa de la connectivitat estructural i funcional del cervell.

 

RETARD EN L’APRENENTATGE

Els resultats demostren que en els animals transgènics hi havia un retard en la capacitat d’aprenentatge i els investigadors van observar que, a nivell global, hi havia una organització de les xarxes estructurals del cervell menys eficient però que la funcionalitat no es veia afectada.

“Sí que observem que havia determinades regions del cervell amb diferències a nivell estructural i funcional, com són les zones relacionades amb els processos de memòria i recompensa, que se sap que també estan alterades en pacients amb la malaltia”, ha dit la investigadora Guadalupe Soria.

La investigadora ha dit que l’estudi demostra que hi ha deficiències a nivell neurocognitiu i de connectivitat cerebral en rates que desenvolupen Alzheimer en fases molt primerenques “quan no han aparegut els símptomes característics” de la malaltia, i el potencial de la ressonància magnètica com a biomarcador.

 

 

Font: https://www.aldia.cat