ca

La situació límit dels malalts d’Alzheimer i les seves famílies “Ho passem molt malament”

 

Les restriccions imposades per l’estat d’alarma aprovat pel Govern central està fent efecte en els pacients d’Alzheimer. Els seus rutines s’han vist truncades per romandre a casa acompanyats pels seus familiars però sense les activitats que, diàriament, realitzaven en els centres de respir.

Un exemple del que estan vivint els malalts d’Alzheimer i els seus familiars són Conchi i Antonio, tots dos residents a Béjar. Són marit i dona i ell pateix Alzheimer des de fa dotze anys. Un any després de diagnosticar-li la malaltia, va començar a rebre atenció en el centre de respir que gestiona l’associació de familiars de malalts d’Alzheimer de Béjar i comarca, Afabeco. Les mesures de confinament han obligat a tancar el centre i, per tant, han deixat sense les seves rutines als pacients que, cada any, acudien a les antigues escoles del Castañar per rebre atenció especialitzada.

La dona d’Antonio, Conchi, s’ocupa de la seva cura diària tot i que ara el realitza 24 hores del dia perquè no poden sortir de casa ni anar a el centre. Comenta que “estem vivint una situació dura perquè Antonio no viu la situació com és” ja que “a casa, està nerviós perquè vol anar-se’n al carrer però estem condemnats sense sortir”. El confinament es nota molt en l’humor d’Antonio, ja que “li comandament a fer alguna cosa o a fer una passejada per la casa, però s’enfada”. Viuen una situació complicada que, des del punt de vista de Conchi, li desborda perquè “el tancament de el centre ha estat un cop”. De fet, afirma que “estem tot el dia ficats a casa i es passa molt malament” amb moments complicats per a Antonio en què, fins i tot, “li he hagut de treure les claus de casa perquè no es vagi” en un afany per sortir al carrer.

No és l’única situació complicada que ha viscut Conchi, ja que explica que “una nit em vaig arriscar i vaig baixar les escombraries”, però “es em va presentar al portal” preguntant per “qui li anava a buscar” per pujar a al centre que tant troba a faltar.

A les administracions públiques, Conchi els demana que “tinguin una mica de consideració pels malalts d’Alzheimer perquè ja no són ells, Antonio ja no és Antonio” en una situació que, explica, “és molt dolenta per a tothom però més per els familiars d’Alzheimer “.

El matrimoni parla amb els seus fills per videotrucada i Antonio mostra moments de lucidesa encara Conchi tem patir algun accident domèstic com una caiguda i haver de cridar als seus fills de matinada. Malgrat tot, fa una mirada a l’passat quan es van casar en l’any 1979 tot i que sumen junts des que ella tenia 15 anys. Porten tota una vida de convivència i encara que Antonio ja no és Antonio, sap que en Conchi té el seu millor suport i la persona que més li cuidarà.

 

“El retorn serà desastrós per a pacients i per a familiars”

Beatriz García és la psicòloga de centre de respir que gestiona l’associació Afabeco a Béjar, que va tancar el passat 13 de març sense data. Com a experta en l’atenció a pacients amb Alzheimer explica que “la situació és desoladora” perquè “el confinament en una personal normal li passarà factura tot i que es recuperarà” però, en el cas dels pacients amb Alzheimer, parla de “els danys col·laterals” perquè “són persones amb demències, que es desorienten espacial i temporalment” ja que “la majoria no són conscients del que passa ni entenen el motiu pel qual no poden sortir”.

Per Beatriz García, aquestes setmanes de confinament “són un temps preciós que no recuperarem” i avança que “serà molt dur quan tornem a centre” perquè “allà tenim sessió de fisioteràpia i ara no es mouen i, a més, no socialitzen “a l’estar tot el dia amb els seus familiars.

També parla que el perfil de l’cuidador ronda els 80 anys i tot i que els crida per orientar-los entén que “ho estan portant fatal” i afirma que “la tornada serà desastrós perquè van a acusar molt el confinament tant els pacients com els cuidadors” . Finalment, demana a les administracions que “pensin en aquestes persones” enmig d’una situació en què les institucions no s’aclareixen en si els centres de respir són o no essencials dins de la pandèmia per coronavirus “.

 

font:https://www.lagacetadesalamanca.es/provincia/la-situacion-limite-de-los-enfermos-de-alzheimer-y-sus-familias-en-salamanca-se-pasa-muy-mal-DC2664720