ca

“La socialització és bàsica per alentir el deteriorament de l’Alzheimer”

 

En un Dia Mundial de l’Alzheimer diferent, entitats locals com AFACO (AFA Corunya) s’esforcen a sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia. La logopeda Nerea Rei és la responsable de centre de Salvador de Madariaga.

Un Dia Mundial de l’Alzheimer totalment atípic.

Efectivament, tot aquest any està sent així. AFACO compleix 25 anys aquest 2020 i teníem previstes moltes activitats, entre elles un cicle de conferències, una formació per a famílies en col·laboració amb la UIMP i concerts, però hem hagut de anul·lar pel risc que impliquen. La col·lecta i informació que sol fer-se avui, Dia Mundial de l’Alzheimer, tampoc la vam realitzar, únicament es col·locarà una taula informativa davant de la Fundació Barrié de manera simbòlica.

Quina és la situació actual dels seus centres?

Els centres romanen tancats. Des de l’inici de l’confinament AFACO ha tingut els seus telèfons disponibles i estem fent un seguiment continuat a les famílies i usuaris. També els hem enviat exercicis físics i cognitius per tal de suportar la situació i continuar la feina d’estimulació. Les famílies també compten amb l’App Jo Et Tinc cura per a resoldre dubtes sobre la malaltia. Com diu la campanya de la Federació Alzheimer Galícia, durant aquest temps hem anat “Tecendo rede, facendo recordos”.

Quins efectes ha provocat en els seus usuaris el fet d’estar mesos sense les teràpies i activitats de AFACO?

Ha tingut enormes conseqüències. Ha accelerat l’evolució de la malaltia, a l’veure interrompudes d’un dia per l’altre les teràpies no farmacològiques, que són fonamentals per alentir el procés de deteriorament, i s’han trencat del tot les rutines, cosa bàsica. Una altra cosa molt important és la pèrdua de socialització, ja que les persones grans i amb una demència han de relacionar-se, i tampoc podem oblidar-nos de l’cuidador, que està patint una minva en la seva salut física i psicològica a el no tenir un moment de respir per a la seva autocura.

A dia d’avui a quanta gent afecta aquesta malaltia?

L’edat és el principal factor de risc per a la demència i donat l’envelliment poblacional creixent l’Alzheimer és un problema de gran magnitud. A Espanya hi ha 1,2 milions d’afectats.

Què recomana a un cuidador?

Que es cuidi, que intenti descansar i busqui temps per al seu gaudi. I que es deixi ajudar.

 

 

NOELIA DÍAZ

https://www.elidealgallego.com/articulo/coruna/nerea-rey-socializacion-es-basica-ralentizar-deterioro-alzheimer/20200920222917445591.html