ca
Notícies

La vacuna contra la tuberculosi podria ser efectiva també per combatre l’Alzheimer

La BCG ha demostrat ser capaç de reduir la inflamació cerebral en ratolins, cosa que podria resultar també útil per combatre aquest tipus de demència

La vacuna Bacille Calmette-Guérin (BCG), nomenada així en honor als científics que la van descobrir a França fa un segle, ha salvat milions de vides. I ara podria convertir-se en una eina crucial, a més d’econòmica, per prevenir una de les malalties més comunes i debilitants: l’Alzheimer. Una possibilitat que està desafiant equips d’investigació a tot el món, acumulant cada vegada més evidència al seu favor.

Aquesta evidència ha impulsat la investigació cap a vacunes com la BCG, que han demostrat reduir el risc d’infeccions com la tuberculosi i altres malalties respiratòries. En un assaig clínic recent, la BCG va reduir a la meitat les possibilitats de desenvolupar una infecció respiratòria en els següents 12 mesos, en comparació amb aquells que van rebre un placebo, segons informa The Guardian. A més, aquesta vacuna s’utilitza com a tractament estàndard per a certs tipus de càncer de bufeta.

Estudis en ratolins suggereixen que la immunització amb BCG redueix la inflamació cerebral, cosa que condueix a una millora en les habilitats cognitives. A més, investigadors de diversos centres als Estats Units van analitzar una cohort de gairebé 6.500 pacients amb càncer de bufeta i van trobar que la teràpia amb injeccions de BCG va reduir en un 20% el risc de desenvolupar demència relacionada amb l’Alzheimer, amb una disminució encara més gran en pacients de més de 69 anys a l’inici de la teràpia. Tot i que aquest efecte no va arribar a ser estadísticament significatiu, la reducció del risc va tendir a mantenir-se durant 5 anys.

Aquestes troballes suggereixen un vincle prometedor entre la vacuna BCG i la prevenció de l’Alzheimer, tot i que es necessiten més investigacions per confirmar i comprendre completament aquest fenomen. Tanmateix, el potencial d’ una vacuna econòmica i de fàcil accés per abordar una malaltia tan devastadora com aquest tipus de demència és esperançador i pot tenir implicacions significatives per a la salut pública a tot el món.

L’Alzheimer a Espanya

La malaltia de l’Alzheimer afecta més de 800.000 persones a Espanya, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia. Una xifra que podria duplicar-se per al 2050 a causa de l’envelliment poblacional. Amb aquestes dades, l’Alzheimer constitueix una de les principals causes de discapacitat entre persones grans, sent també una de les malalties neurodegeneratives més prevalents al nostre país.

A Espanya hi ha una notable implicació d’organitzacions no governamentals i associacions, com la Confederació Espanyola d’Alzheimer i altres demències (CEAFA), en la provisió de recursos i suport a pacients i cuidadors. A nivell governamental, s’ han implementat estratègies nacionals per abordar aquesta malaltia, per tal de millorar la detecció primerenca, l’ atenció i el suport.

C. Amanda Osuna

La vacuna contra la tuberculosi podria ser efectiva també per combatre l’Alzheimer – Infobae