ca

La vacuna contra l’Alzheimer podria estar més a prop del que pensem

 

El medicament, el nom provisional és AADvac1, va ser desenvolupat per l’empresa austríaca Axon Neuroscience.

En la segona de les proves clíniques van participar 193 pacients amb malaltia d’Alzheimer lleu. 117 d’ells van rebre la vacuna, mentre que els altres 76 van conformar el grup de control que va rebre el placebo.

L’assaig va durar 24 mesos. Durant aquest període els pacients van rebre un total d’11 dosis de la vacuna i van mostrar nivells alts de respostes d’anticossos d’immunoglobulina G (IgG).

Segons els investigadors, aquest resultat podria fer que la vacuna AADvac1 sigui eficaç contra l’acumulació nociva de la proteïna tau en el cervell, considerada com un dels principals marcadors de la malaltia.

A més, els resultats de l’assaig van mostrar que la vacuna AADvac1 està relacionada amb una acumulació més lenta d’una proteïna de cadena lleugera de neurofilament (NFL). Això suggereix una neurodegeneració més lenta en comparació amb els pacients que van rebre el placebo.

“Pel que sé, aquesta és la primera que una immunoteràpia dirigida contra la proteïna tau mostra un clara evidència d’impacte en el procés neurodegeneratiu i un fort senyal d’efecte clínic en pacients amb perfil de biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer confirmat”, va explicar Petr Novar, autor principal de l’estudi, a la revista MedPage Today.

Malgrat aquest resultat prometedor, l’estudi encara no ha mostrat senyals convincents que la vacuna pugui contrarestar el deteriorament cognitiu i funcional en els pacients amb diferents graus de desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

No obstant això, cal tenir en compte que l’estudi va involucrar un nombre de pacients relativament petit i que l’objectiu principal de la segona fase era provar la seguretat de la vacuna.

Els autors de l’estudi, els resultats van ser publicats a la revista Nature Aging, van admetre que necessiten ampliar la mostra de pacients, especialment amb aquells la demència està vinculada a la patologia tau.

 

https://mundo.sputniknews.com/20210615/la-vacuna-contra-el-alzheimer-podria-estar-mas-cerca-de-lo-que-pensamos-1113226611.html