ca
Notícies

La vitamina que prevé els pitjors símptomes de l’Alzheimer: suma-la a la dieta amb aquests aliments.

Símptomes com la demència i accidents cerebrovasculars com l’ictus ocorren amb més gravetat en persones amb certs dèficits vitamínics.

La demència és una de les principals causes de discapacitat i dependència entre la gent gran de tot el món, i afecta el pensament i el comportament a mesura que s’enveja. Un estudi genètic de la Universitat del Sud d’Austràlia ha mostrat una relació directa entre la demència i la manca de vitamina D.

Els investigadors es van centrar en la relació entre la vitamina D, les característiques de les neuroimatges i el risc de demència i accident cerebrovascular. L’estudi, publicat a la revista científica American Journal of Clinical Nutrition, ha evidenciat que els nivells baixos de vitamina D estan associats a volums cerebrals més baixos ia més risc de demència i ictus.

Les anàlisis genètiques recolzaven un efecte causal de la deficiència de vitamina D i la demència. En algunes poblacions, fins al 17% dels casos de demència es podrien evitar augmentant els nivells de vitamina D en tots els casos (50 nmol/L), d’acord amb les troballes d’aquesta investigació, segons recull Europa Press.

La demència és una síndrome crònica o progressiva que condueix al deteriorament de la funció cognitiva. A nivell mundial, més de 55 milions de persones pateixen demència i cada any es diagnostiquen 10 milions de casos nous. La malaltia d’Alzheimer, per les alteracions cerebrals que comporta, és la causa principal de demència.

Els aliments amb un contingut significatiu de vitamina D són escassos: peixos grassos com el salmó, les sardines, l’areng, la tonyina o el cabal. També els ous, els lactis sencers o vísceres com el fetge, a més de l’alimentació enriquida. Pel que fa a les fruites i verdures amb més vitamina D, destaca l’alvocat per sobre de la resta. Així mateix, els cítrics com la taronja també contribueixen a una lleugera aportació.

Els fongs, com els bolets o el xampinyó Portobello d’una forma destacada, també aporten certa quantitat de vitamina D, sobretot en ser exposats a la llum ultraviolada. En menors de 18 anys, segons la recomanació de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), la ingesta mínima és de 600 Ul/dia, encara que poden ser necessàries fins a 1.000. En majors de 18 anys, per la seva banda, la ingesta mínima és de 800 i es podrien necessitar 1.500 o 2.000 Ul/dia.

Claus de l’estudi
L’estudi genètic va analitzar les dades de 294.514 participants del Biobanc del Regne Unit, i va examinar l’impacte dels nivells baixos de vitamina D (25 nmol/L) i el risc de demència i ictus. Es va utilitzar l’aleatorització mendeliana no lineal (RM), un mètode que utilitza la variació mesurada als gens per examinar l’efecte causal d’una exposició modificable sobre la malaltia, per comprovar la causalitat subjacent dels resultats de neuroimatge, demència i ictus .

La investigadora principal i directora del Centre Australià de Salut de Precisió de la Universitat del Sud d’Austràlia, professora Elina Hyppönen, afirma que els resultats són importants per a la prevenció de la demència i per apreciar la necessitat d’abolir la deficiència de vitamina D.

“La vitamina D és un precursor hormonal al qual se li reconeixen cada cop més efectes generalitzats, fins i tot en la salut del cervell, però fins ara ha estat molt difícil examinar el que passaria si poguéssim prevenir la deficiència de vitamina D. El nostre estudi és el primer que examina l’efecte dels nivells molt baixos de vitamina D en els riscos de demència i ictus, utilitzant anàlisis genètiques robustes entre una gran població”, destaca Hyppönen.

En alguns contextos, on la deficiència de vitamina D és relativament comú, aquestes troballes “tenen implicacions importants per als riscos de demència”. De fet, “en aquesta població del Regne Unit observem que fins al 17% dels casos de demència podrien haver-se evitat augmentant els nivells de vitamina D fins a situar-los en un rang normal”, conclou la investigadora.

 

 

Silvia Val

La vitamina que previene los peores síntomas del alzhéimer: súmala a tu dieta con estas comidas (elespanol.com)