ca

La Yerba Santa, prometedora contra l’Alzhèimer

 

La resposta a molts problemes de salut podria estar en la natura. Recentment, un grup de científics italians va descobrir que el Kesum, una planta molt utilitzada en la cuina tailandesa, pot maximitzar l’agudesa mental. Ara, científics de l’Institut Salk, a Califòrnia, EUA van descobrir propietats molt prometedores en la Yerba Santa.

Els investigadors van trobar un potent químic neuroprotector i antiinflamatori en aquest arbust natiu de Califòrnia, que pot portar a un tractament per a la malaltia d’Alzheimer.

“La malaltia d’Alzheimer és una de les principals causes de mort als Estats Units”, va dir Pamela Maher, líder de l’estudi i membre del Laboratori de Neurobiologia Cel·lular de l’Institut Salk. “I pel fet que l’edat és un factor de risc important, els investigadors estem buscant formes de contrarestar els efectes de l’envelliment en el cervell. La nostra identificació de la esterubina com un potent component neuroprotector present en una planta nativa de Califòrnia anomenada Yerba santa (Eriodictyon californicum) és un pas prometedor en aquesta direcció “ha afegit.

L’Alzheimer és la causa més comuna de demència entre els adults grans. És un trastorn cerebral irreversible i progressiu que destrueix lentament la memòria i les habilitats de pensament i, finalment, la capacitat de dur a terme les tasques més simples. Si bé les estimacions varien, els experts suggereixen que més de 5.5 milions de nord-americans viuen amb Alzheimer, segons informen els Instituts nacionals de Salut (NIH).

 

Una planta molt valuosa

Les tribus natives de Califòrnia, que van cridar a la planta “herba sagrada” en espanyol, han fet servir durant molt de temps la Yerba Santa per les seves propietats medicinals. Molts segueixen utilitzant les seves fulles per tractar malalties respiratòries, febre i dolors de cap, i triturada en un cataplasma l’apliquen en forma local per tractar ferides, dolors musculars i reumatisme.

Per identificar compostos naturals que podrien revertir els símptomes de l’Alzheimer, Maher va estudiar 400 extractes de plantes conegudes per la seva presència de flavonoides, que tenen poder antiinflamatori i neuroprotector.

L’equip de científics va identificar una molècula anomenada esterubina com el component més actiu de la Yerba Santa. Els investigadors van provar la esterubina en ratolins de laboratori i van mesurar el seu impacte en l’esgotament de l’energia en les cèl·lules nervioses i la inflamació, signes que s’observen en la malaltia d’Alzheimer.

Així van comprovar que la esterubina va tenir un potent efecte antiinflamatori en les cèl·lules cerebrals conegudes com micròglia. També va ser un eficaç eliminador de ferro, i això és potencialment beneficiós perquè aquest pot contribuir al dany de les cèl·lules nervioses en l’envelliment.

En general, el compost va ser eficaç contra múltiples inductors de mort cel·lular en les cèl·lules nervioses, segons va explicar Maher.

 

Podria generar un fàrmac contra l’Alzheimer?

“Aquest compost era conegut però ignorat”, va dir Maher. “La esterubina de la Yerba Santa resultar ser molt més activa que els altres flavonoides que coneixem i que hem estudiat”.

A continuació, el laboratori planeja provar la esterubina en un model animal afectat amb Alzheimer, per després determinar les seves característiques farmacològiques i els nivells de toxicitat.

Amb aquestes dades, diu Maher, podria ser possible provar el compost en humans, tot i que seria crític usar esterubina derivada de plantes cultivades. No obstant això, creu que el seu equip podria generar en el futur, derivats sintètics de la esterubina.

La investigació apareix a la revista Redox Biology i va ser recolzada pels Instituts Nacionals de Salut (NIH).

 

 

font:laopinion.com