El 31 de desembre de 2019, les autoritats de la República Xina, comunicaren a l’OMS diversos casos de pneumònia de etiologia desconeguda a Wuhan, una ciutat situada a la província xinesa de Hubei. Una setmana més tard confirmaren que es tractava d’un nou coronavirus que, com d’altres aquesta família, causa diverses manifestacions clíniques que varien des del refredat comú, fins a quadres de pneumònia greu, shock sèptic i fallada multi orgànica.
El mecanisme principal de transmissió és per gotes respiratòries que no romanen suspeses a l’aire, i per contacte directe de les mucoses amb secrecions, o amb material contaminat per secrecions, que poden ser transportades també per mans i objectes
El SARS-CoV-2 afecta de forma més greu a persones majors de 65 anys amb patologia cardiovascular prèvia (sobretot hipertensió i insuficiència cardíaca) i en menor mesura amb patologia respiratòria crònica i diabetis. La mortaldat augmenta amb l’edat. Les dades disponibles d’un estudi realitzat a Xina revelen que la mortaldat en la franja d’edat entre 60 i 69 anys és de 3,6?%, entre 70 i 79 anys és del 8% i la d’entre majors de 80 anys és d’un 14,8%
A dia d’avui, dos mesos despreés d’aquell comunicat de la Xina,els infectats a tot el món arriben als 110.00. A España ja superen el miler, amb 25 morts causades per aquest coronavirus i a Catalunya la xifra d’infectats és de 163 amb 4 defuncions, totes elles de persones d’edat molt avançada.
Sense entrar en mesures dràstiques d’altres països, si volem destacar que, a Madrid, on s’han duplicat els casos en les darreres 24 hores, s’han tancat 213 casals d’avis, però després de la mort de dues persones que estaven en una residència. EL tancament massiu de residències o Centres de Dia és un camí que han descartat tant el Ministerio de Sanidad com la Conselleria de Salut, que prioritzen el tractar cada focus i cada cas segons les circumstàncies.
En aquest context d’alarma, quarantena, cancel·lacions de salons internacionals i tancament preventiu d’escoles i fronteres , l’AFA Baix Llobregat, que gestiona 3 centres de Dia per persones amb alzhèimer o altres demències i un Centre d’Estimulació per fases inicials, no s’ha quedat de braços creuats. Sobretot tenint en compte que els nostres usuaris estan, bàsicament per franja d’edat, marcats com a persones amb elevat factor de risc i vulnerabilitat davant d’aquest nou coronavirus. Ho estan per franja d’edat però també perquè presenten patologies de base, tenen contacte estret amb altres persones (cuidadors i altres usuaris del Centre) i es troben en un espai tancat amb població igualment vulnerable.
Per tot això, l’AFA ja va començar a extremar les precaucions en els seus Centres de Dia i tallers quan el virus va a arribar a la península. A més, hem fet nostres les recomanacions del Ministerio de Sanidad i la Conselleria de Salut, que van des de la desinfecció sistemàtica de mans o la col·locació de cartells en els Centres sobre les recomanacions a seguir, a l’adquisició de material desinfectant i l’aplicació rigorosa de protocols de seguretat i detecció de possibles casos d’infecció, passant per tenir al cas els familiars de la situació i de com actuar si ells o el seu familiar comencen a mostrar símptomes, símptomes que, bàsicament, es caracteritzen per dolor general, febre i tos, sense mucositat.
Des de l’AFA també ens hem posat en contacte amb les autoritats i ens amb els que tractem a diari perquè ens tinguin al cas de qualsevol canvi en la normativa, qualsevol possible brot detectat en alguna de les ciutats on tenim els centres o qualsevol possible canvi en els protocols de detecció, derivació i/o tractament.
També els hi hem traslladat la nostra preocupació per mesures com les preses a Madrid, amb el tancament de residències i casals d’avis, mesures que generen un daltabaix en el dia a dia dels afectats per la malaltia i els seus familiars, així com una alarma que, per ara, és innecessària. Tanmateix, també hem demanat que ens subministrin material de desinfecció que, actualment, costa de trobar perquè s’ha exhaurit en molts establiments.
Sigui com sigui, volem transmetre calma i serenitat als nostres usuaris i als seus familiars, recordant-los que, com sempre, vetllarem per la salut d’aquelles persones que tenim a les nostres mans i d’aquelles que han depositat la seva confiança en nosaltres a l’hora de tenir cura dels seus éssers estimats. Res no pot garantir el risc 0 de contagi en situacions com aquesta, però si que podem assegurar que l’AFA Baix Llobregat, els seus Centres, treballadors i voluntaris, fan tot el possible per reduir-lo a la mínima expressió.
Us tindrem informats de qualsevol novetat que sorgeixi sobre aquesta epidèmia mundial i el personal dels nostres Centres resta, com sempre, a la vostra disposició per qualsevol dubte o consideració que tingueu o vulgueu fer-nos.
Podeu descarregar-vos el PDF amb les recomanacions del Ministerio de Sanidad clicant a l’enllaç que trobareu sota aquestes línies, i, més abaix encara, el link a la sals de premsa de la Conselleria de Salut de la Generalitat, per estar al cas de la última hora de la situació .