ca

L’AFA Baix, part activa del workshop de creació de BCD dins del projecte Design for Active Ageing

Del 25 al 27 de novembre, Barcelona Centre de Disseny (BCD) va acollir als seus socis del projecte europeu DAA Design for Active Ageing (disseny per un envelliment actiu), per dur a terme una sèrie de reunions, presentacions de les bones pràctiques, visites i workshops.

El 25 de novembre, es van celebrar reunions internes a les noves oficines, a l’edifici del Disseny Hub Barcelona, seu principal de les activitats durant aquests tres dies. Aquella mateixa tarda, els socis del projecte DAA van visitar el 22@, el districte de la innovació de Barcelona. Marc Sans, tècnic de promoció de Barcelona Activa, va ser l’encarregat de la presentació del 22@ i la visita guiada a la zona dels Media i IT clústers.

El 26 de novembre, els socis del projecte van participar en un taller al i2Health Sant Pau. L’activitat va consistir en una activitat de rols -diversos grups de 5 membres que representen diferents “persones”- per tal d’explorar possibles usos del projecte CarismaTiC . CarismaTiC és un projecte que explora l’ús dels dispositius de la ITC (tablets) com a eina que millori l’atenció/suport sociosanitari i la qualitat de vida de persones dependents i els seus cuidadors.

Els participants també van visitar la seu de Telefónica Digital, on Remko Vermeulen, el User Experience lead Barcelona & eHealth, va explicar els mètodes de treball de l’empresa (UX centered, innovació…) i els projectes d’eHealth existents. També es van reunir amb Raquel i Jordi, de l’equip de User Experience, que han explicat altres projectes interessants relacionats amb la gent gran i l’atenció sanitària.

A la tarda, es van presentar 5 bones pràctiques relacionades amb la malaltia d’Alzheimer i la demència. Per part local, de la Fundació Pasqual Maragall i de l’AFA Baix Llobregat, i des del costat europeu, vàrem tenir el plaer d’assistir a les presentacions de OCMW Gent (centrant-se en els mètodes de service design per millorar els serveis públics), Centrum Alzheimer (Warsaw), City of Helsinki and Elderly Council of Antwerp.

El 27 de novembre , BCD va organitzar unworkshop sobre la temàtica de la millora de la qualitat de vida de les persones grans que pateixen d’Alzheimer i demència. Elworkshop va ser liderat per la consultora A Piece of Pie. Els socis europeus i locals del projecte DAA van dur a terme un taller multidisciplinari per generar una àmplia gamma d’idees. Basat en els mètodes del Design Thinking, els diferents grups van tractar de desenvolupar nous models de serveis basats en les necessitats no satisfetes dels pacients d’Alzheimer i els seus familiars. Els resultats estan sent analitzats i tan aviat com elhandbook definitiu estigui acabat, d’aquí a poques setmanes, estaran disponibles.

 

Projecte Design for Active Ageing (DAA)

BCD Barcelona Centre de Disseny, juntament amb 9 socis europeus, impulsa el projecte europeu Design for Active Ageing (DAA) amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran a través del disseny.

El rol de BCD en el marc del projecte DAA és detectar iniciatives i solucions impulsades des de Barcelona enfocades a millorar les condicions de persones amb malalties neurodegeneratives, com ara l’Alzheimer. Mitjançant un procés de disseny integrat (embedded design), es pretén millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant l’optimització de les pràctiques en el sistema d’atenció i la combinació de l’experiència d’especialistes en l’atenció i cura de la gent gran, amb la intervenció de dissenyadors, usuaris, familiars i persones de l’entorn més directe.