ca

L’alcoholisme triplica el risc de demència.

 

L’alcoholisme triplica el risc de demència i duplica el de patir alzhèimer, segons una nova investigació realitzada a partir de dades exhaustives d’hospitalitzacions a França entre 2008 i 2013. L’estudi va establir una clara relació entre l’alcoholisme i aquestes malalties. Els resultats es publiquen a The Lancet Public Health.

A més dels problemes hepàtics, cardiovasculars i cancerosos, les demències s’afegeixen al lot de seqüeles de l’alcoholisme. De mitjana, els trastorns per consum d’alcohol escurcen l’esperança de vida en més de 20 anys, i la demència és una de les principals causes de mort prematura per als alcohòlics, assenyala un comunicat del Centre for Addiction and Mental Health.

Un consum excessiu d’alcohol, corresponent a sis gots o més al dia per als homes i quatre gots per a les dones, està associat a una triplicació del risc de contraure algun tipus de demència.

Aquestes demències inclouen la demència senil abans dels 65 anys i altres directament relacionades amb el consum d’alcohol, com la coneguda com a síndrome de Korsakoff o psicosi de Korsakoff, les demències vasculars que deriven en danys cerebrals i les demències neurodegeneratives com la malaltia d’Alzheimer.

Els investigadors van analitzar arxius d’hospitalització de 31,6 milions d’adults durant cinc anys. D’aquest total d’adults, 2,3 milions estaven afectats de demència i 950.000 eren alcohòlics amb un 85% de dependència a la beguda.

Després d’excloure les demències atribuïbles a altres patologies, els investigadors van trobar un consum excessiu d’alcohol en el 57% dels pacients que patien una demència precoç, de les quals només el 8% s’havien presentat després dels 65 anys.

Per al conjunt d’adults hospitalitzats en aquest període, la taxa d’alcoholisme es manifestava en el 6,2% dels homes i en el 1,5% de les dones.

 

Pitjor que el tabaquisme o la hipertensió

Segons l’anàlisi d’aquesta cohort, l’alcoholisme pot ser considerat un factor de risc més important que el tabaquisme o la hipertensió arterial. Per als investigadors, l’excés d’alcohol pot precipitar l’aparició d’aquestes malalties i accelerar la seva progressió augmentant els danys estructurals i funcionals del cervell.

En conseqüència, suggereixen noves mesures per reduir el risc de demències en la població, amb el conseqüent cost que representa per als serveis de salut. L’estudi posa de manifest també la necessitat de treballar socialment sobre les bases de la salut.

Els autors assenyalen que la detecció, les intervencions per controlar el consum excessiu i el tractament per als trastorns derivats de l’alcoholisme, s’han d’implementar per reduir la importància del consum d’alcohol en l’aparició de la demència en la societat.

Finalment, els investigadors comenten que les dades utilitzades en l’estudi són imperfectes perquè no es van recollir en funció d’aquesta investigació, de manera que no reflecteixen el grau de consum d’alcohol necessari per determinar a partir de quin moment s’eleva el risc de demència.

No obstant això, afegeixen que el volum de dades manejat en aquesta investigació és suficient per suplir aquestes imperfeccions i establir amb meridiana claredat que el consum excessiu d’alcohol, a més dels danys coneguts, augmenta el risc de contraure diversos tipus de demència, especialment la precoç demència senil i l’Alzheimer.

 

 

Font:  www.tendencias21.net  // Traducció al català: X. R.