ca

L’alzhèimer hereditari i la gestió neuronal del ferro podrien estar vinculats.

 

La degeneració observada en la malaltia de l’Alzheimer hereditari, causada per una rara mutació genètica, podria produir-se per problemes en el maneig neuronal del ferro, sosté un estudi publicat dimarts passat a la revista “Frontiers in Neuroscience”.

“El ferro és essencial per als petits centres neuràlgics de les nostres cèl·lules, les mitocòndries, que generen la major part de l’energia que necessiten les cèl·lules per funcionar”, va dir Michael Lardelli, de la Universitat d’Adelaida, un dels autors de l’estudi.

Els investigadors van advertir que la nova teoria, que podria ajudar a prevenir aquesta malaltia degenerativa del cervell, no està vinculada a la quantitat de ferro en les dietes de les persones, sinó a com les cèl·lules el gestionen, matisa un comunicat de l’australiana Universitat d’Adelaida.

Els autors de l’estudi van considerar que, si bé pot haver-hi una connexió entre el ferro i l’Alzheimer, es necessita investigar més la forma en què les mutacions que causen la malaltia afecta al ferro cel·lular.

“Els gens mutats en l’Alzheimer hereditari semblen afectar a com el ferro entra a les neurones i com es recicla dins d’elles”, ha afegit Lardelli.

El científic va emfatitzar que una alteració en la manera de com gestionen el ferro les neurones, que necessiten una gran quantitat d’energia, podria tenir conseqüències molt greus a llarg termini.

“A més, el ferro té un paper clau en les inflamacions i en la producció de molècules nocives en la molècula anomenada ‘espècies reactives d’oxigen’ i les dues tenen lloc a nivells elevats en els cervells amb la malaltia d’Alzheimer”, ha precisat.

La majoria dels científics creu des de fa més de 20 anys que el pèptid beta amiloide causa la malaltia d’Alzheimer i la seva remoció del cervell pot desaccelerar la taxa del declivi cognitiu, però fins ara no s’ha pogut detenir l’avanç de la malaltia.

 

Font: eldiario.es