ca

L’Alzheimer podria ser causat per una infecció de fongs?

 

Madrid. (Efe) .- L’alzheimer podria estar provocat per fongs, segons un estudi liderat per investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).

L’equip de científics del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (centre mixt de la UAM i el Consell Superior d’Investigacions Científiques) està liderat per l’investigador Luis Carrasco i ha trobat elements característics dels fongs, com hifes i llevats, en mostres de cervells de pacients morts que havien estat diagnosticats d’Alzheimer.

La investigació s’ha publicat a Scientific Reports i s’ha realitzat amb mostres de 14 persones mortes per aquesta malaltia, ha relatat a Efe Carrasco, catedràtic de microbiologia.

“El que nosaltres hem vist és que en diferents regions del cervell de morts amb Alzheimer s’observen fongs, en tots els casos analitzats, mentre que a les mostres de persones control que no han mort per alzheimer no apareixen aquests fongs”, ha assenyalat.

Els investigadors van localitzar restes de fongs a través d’immunofluorescència, una tècnica que utilitza un anticòs que unit químicament a una substància fluorescent marca o assenyala -en aquest cas- les proteïnes fúngiques, ha explicat el científic de la UAM.

Per descobrir les espècies de fongs, els investigadors van extreure ADN de mostres cerebrals d’un pacient i aplicar la tècnica PCR, que possibilita l’amplificació de fragments d’ADN i suposa obtenir en un laboratori gran nombre de còpies partint d’un mínim, permetent determinar més fàcilment les espècies fúngiques. Així, van identificar la presència d’espècies com Cladosporium spp, Phoma, Malassezia spp i diferents espècies de Candida.

En aquest article només es publica l’anàlisi dels tipus de fongs en un pacient, si bé l’equip de Carrasco ja té més mostres estudiades amb aquestes tècniques.

“Tot apunta que en les mostres de cervell de persones mortes per alzheimer apareixen un gran nombre d’espècies, entre 10 i 15, i que aquestes no estan repartides en el cervell de manera homogènia: mirant diferents regions del cervell veiem diferents espècies de fongs “, ha afegit. Això podria explicar les variacions que hi ha pel que fa a la gravetat i evolució dels símptomes de la malaltia.

I com arriben els fongs fins al cervell? Se sap que el cervell pot estar infectat per virus, bacteris, fongs, protozous o cucs: al cervell poden arribar tot tipus d’infeccions, ha recordat Carrasco, que ha afegit que un cop al torrent sanguini es poden disseminar a òrgans i al cervell . Això pot ser possible al llarg de molts anys i en funció de diferents factors, com una baixada en el sistema immune, el tipus de dieta, etc.

“Això no vol dir que les persones que tenen micosis en mucoses oa la pell hagin de tenir alzheimer, ja que la immunitat innata és la primera barrera per impedir que aquestes infeccions passin a la resta del cos”.

En aquest treball es proposa que l’origen d’aquesta malaltia pot estar en els fongs: “mostrem una evidència a favor d’aquesta causa”, segons Carrasco, que tot i això ha puntualitzat que cal seguir investigant per esbrinar si és la causa i l’única .

Per a això, ha continuat, altres grups de científics han d’investigar en aquesta direcció i, si es corrobora en diferents laboratoris, es podria en un futur fer un assaig clínic.

No és la primera vegada que aquest grup associa alzheimer i fongs (en 2014 van publicar un altre treball), una associació que també s’han establert a l’ELA (esclerosi lateral amiotròfica).