ca

L’alzhèimer varia segons cada pacient.

 

Un estudi liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha revelat que cada pacient amb malaltia d’Alzheimer -que afecta unes 800.000 persones a Espanya- té unes característiques diferenciades en el desenvolupament de la malaltia.

En el treball, publicat a la revista ‘Journal of Alzheimer’ s Disease ‘, els científics han examinat la regió CA1 de l’hipocamp, una àrea del cervell crítica en el processament de la memòria i l’orientació espacial, i molt afectada des de les etapes inicials de la malaltia.

Mitjançant l’anàlisi d’imatges obtingudes amb microscòpia làser confocal en aquesta regió, han estudiat tant la possible relació entre la presència i distribució de diferents tipus de plaques senils com de neurones amb la proteïna tau hiperfosforilada.

“Hem descobert que hi ha una gran varietat entre els pacients, pel que fa a la densitat i distribució de diversos tipus de plaques senils, així com de neurones alterades”, ha explicat Lidia Alonso-Nanclares, investigadora del CSIC a l’Institut Cajal.

En aquest sentit, la científica ha detallat que els resultats suggereixen que l’Alzheimer “no és una entitat única”. “Les diferències es perceben fins i tot en pacients classificats com a similars segons criteris neuropatològics”, ha afegit. 

 

Ajuda a aprofundir en el coneixement de l’Alzheimer

Els investigadors han observat que aquestes diferències podrien deure a canvis selectius individuals microanatómicos i neuroquímics en l’hipocamp dels pacients. Això els ha portat a pensar que, potser, la classificació dels estadis de la malaltia d’Alzheimer és “massa general”.

“És a dir, cal valorar el cas de cada pacient de forma més detallada i ser cauts a l’hora extrapolar les dades a tota la població. Sens dubte, ens pot ajudar a aprofundir en el coneixement de la patologia”, ha conclòs Lidia Alonso -Nanclares.

 

 

Font:www.redaccionmedica.com