ca

Llancen una iniciativa mundial de ‘wearables’ per revolucionar la detecció de l’Alzheimer.

 

La principal organització benèfica d’investigació de demència del Regne Unit, la Alzheimer ‘s Research UK, llança aquest dimarts una iniciativa global per revolucionar la detecció primerenca de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

El projecte aprofitarà i analitzarà una gran quantitat de dades digitals per desenvolupar signatures de malalties, o “empremtes digitals”, que després es poden detectar utilitzant tecnologies portàtils, com els rellotges intel·ligents.

La col·laboració té com a objectiu assegurar al menys 79 milions d’euros durant els primers sis anys, amb l’ambició d’atraure fins a uns 118 milions d’inversió total per 2030 per construir i provar el seu dispositiu de diagnòstic a gran escala. Els fons inicials per a la iniciativa ja han estat assegurats per Bill Gates i Iceland Foods Charitable Foundation, i Edon ara es convertirà en un focus per a la recaptació de fons de l’organització per assegurar el suport addicional requerit.

El president de l’organització, l’exprimer ministre del Regne Unit David Cameron, va organitzar un esdeveniment per llançar la iniciativa de Detecció primerenca de malalties neurodegeneratives (Edon) en el Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Suïssa, el mes passat.

Malalties com l’Alzheimer, la forma més comuna de demència, comencen a desenvolupar-se en el cervell fins dues dècades abans que els símptomes comencin a manifestar-se. Investigadors de tot el món ara estan d’acord que els futurs tractaments i prevencions tindran el major benefici quan s’administrin com més aviat millor a la malaltia.

Amb possibles nous tractaments per l’Alzheimer d’hora a l’horitzó, Alzheimer ‘s Research UK creu que ara és un moment crític per actuar per identificar canvis cerebrals molt primerencs en malalties com l’Alzheimer.

Carol Routledge, directora d’investigació d’Alzheimer ‘s Research UK, destaca que la investigació “mostra que el 85% dels adults del Regne Unit estarien disposats a fer una prova que podria dir-los si es trobaven en les primeres etapes d’una malaltia com l’Alzheimer, fins i tot abans que apareguin els símptomes “.

“Edon té com a objectiu aprofitar la creixent popularitat de la tecnologia de salut digital i grans dades per revolucionar la forma en què desenvolupem proves primerenques per a aquestes malalties –continua–. El desenvolupament d’empremtes digitals que poden detectar-se utilitzant aplicacions telefòniques o tecnologies portàtils com els rellotges intel·ligents proporcionaria un enfocament de baix cost per identificar les persones amb més risc de malaltia “.

El professor Chris Holmes, de la Universitat d’Oxford, i director de el Programa de Salut de l’Institut Alan Turing, l’Institut Nacional de Ciència de Dades i Intel·ligència Artificial del Regne Unit i soci de Edon, assenyala que “la intel·ligència artificial té el potencial de transformar les oportunitats d’aprenentatge a partir d’estudis de dades a gran escala com Edon mitjançant la integració d’informació de múltiples fonts “.

Així avança que es farà servir la intel·ligència artificial per oferir noves idees sobre els primers senyals de malaltia mitjançant la combinació de mesuraments de dades digitals amb fonts tradicionals, com imatges de el cervell i proves de memòria, una detecció més precisa i oportuna permetrà la inscripció més primerenca dels pacients en assaigs clínics i proporcionarà una nova visió científica de les etapes inicials de malalties com l’Alzheimer.

 

font:https://www.20minutos.es/noticia/4147638/0/lanzan-iniciativa-mundial-wearables-revolucionar-deteccion-alzheimer/