ca
Notícies

L’atròfia cortical posterior és un els primers signes de la malaltia d’Alzheimer.

L’atròfia cortical posterior es presenten com els primers signes de la malaltia d’Alzheimer, tal com revela un estudi a gran escala realitzat per un equip d’investigadors internacionals liderat per la Universitat de Califòrnia a San Francisco.

L’estudi, publicat a The Lancet Neurology, inclou dades de més de 1.000 pacients en 36 centres ubicats a16 països i revela que l’atròfia cortical posterior (ACP) és una patologia visual que prediu l’Alzheimer. I és que al voltant del 94% dels pacients amb ACP tenien patologia d’Alzheimer i el 6% restant tenia afeccions com la malaltia amb cossos de Lewy i la degeneració lobar frontotemporal. En contrast, altres estudis mostren que el 70% dels pacients amb pèrdua de memòria tenen patologia d’Alzheimer.

A diferència dels problemes de memòria, els pacients amb atròfia cortical posterior (ACP) tenen dificultats per jutjar les distàncies, distingir entre objectes mòbils i estacionaris i completar tasques com escriure i recuperar un objecte caigut, assenyala la coautora Marianne Chapleau, PhD, del Departament de Neurologia de la UCSF, el Centre de Memòria i Envelliment i l’Institut Weill de Neurociències.

La majoria dels pacients amb ACP tenen una cognició normal des del principi, però en el moment de la seva primera visita de diagnòstic, una mitjana de 3,8 anys després de l’inici dels símptomes la demència lleu o moderada era evident amb dèficits identificats en la memòria, la funció executiva, el comportament i la parla i el llenguatge, segons les troballes dels investigadors.

En el moment del diagnòstic, el 61% va demostrar dispràxia constructiva, una incapacitat per copiar o construir diagrames o figures bàsiques; el 49% tenia un dèficit de percepció de l’espai, és a dir, dificultats per identificar la ubicació d’una cosa que veia; i el 48% tenia simultanagnòsia, una incapacitat per percebre visualment més d’un objecte alhora. A més, el 47% es va enfrontar a noves dificultats amb els càlculs matemàtics bàsics i el 43% amb la lectura.

L’edat mitjana d’inici dels símptomes de l’ACP és de 59 anys, diversos anys més jove que els símptomes de memòria típics de la malaltia d’Alzheimer. Aquest és un altre motiu pel qual els pacients amb ACP tenen menys probabilitats de ser diagnosticats, indica Chapleau.

Avançar en el tractament precoç de l’Alzheimer

La identificació primerenca de l’ACP pot tenir implicacions importants per al tractament de l’Alzheimer, afirma el coautor de l’estudi Renaud La Joie, PhD, també del Departament de Neurologia de la UCSF i el Centre de Memòria i Envelliment. En l’estudi, els nivells d’amiloide i tau identificats en el líquid cefalorraquidi i en les imatges, així com en les dades de l’autòpsia, van coincidir amb els trobats en els casos típics de la Malaltia d’Alzheimer.

Com a resultat, els pacients amb atròfia cortical posterior podrien ser candidats per a teràpies antiamiloides, com el lecanemab (Leqembi), aprovat per l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) d’EUA el gener del 2023, i les teràpies antitau, actualment en assajos clínics, que es creu que són més efectives en les fases més primerenques de la malaltia, assenyala aquest expert.

«Des d’un punt de vista científic, necessitem entendre per què l’Alzheimer es dirigeix específicament a les àrees visuals del cervell en lloc de les de la memòria. El nostre estudi va trobar que el 60% dels pacients amb ACP eren dones: una millor comprensió de per què semblen ser més susceptibles és una àrea important de recerca futura», conclou l’investigador.

 

 

L’atròfia cortical posterior és un els primers signes de l’Alzheimer (geriatricarea.com)