ca

L’educació pot protegir les persones amb gens d’Alzheimer d’inici primerenc familiar.

 

Fins i tot per a les persones que porten el gen de la malaltia d’Alzheimer d’inici primerenc, més anys d’educació poden retardar el desenvolupament de plaques beta-amiloides al cervell que estan associades amb la malaltia, segons un nou estudi publicat en línia a ‘Neurology ‘, la revista mèdica de l’Acadèmia Nord-americana de Neurologia.

Entre l’1 i el 6% de les persones amb malaltia d’Alzheimer tenen gens rars que causen la malaltia en totes les persones que els tenen. Això es diu malaltia d’Alzheimer familiar. Condueix a un inici primerenc de la malaltia, quan les persones tenen entre 30 i 50 anys.

“Com que assumim que els efectes d’aquests gens no poden canviar-se, s’ha fet molt poca recerca sobre si podem modificar la trajectòria de la malaltia –admet l’autora de l’estudi Sylvia Villeneuve, de la Universitat McGill, a Canadà–. és emocionant veure que l’educació pot tenir un paper en retardar el començament d’aquesta malaltia devastadora, que afecta les persones durant la plenitud de la vida “.

La majoria de les persones diagnosticades amb Alzheimer tenen la forma esporàdica de la malaltia, que es creu que és causada per una combinació de factors ambientals i genètics, inclosa una variant genètica anomenada APOE epsilon 4 o apolipoproteïna E epsilon4. Se sap que tenir aquesta variant genètica augmenta el desenvolupament de plaques amiloides al cervell, encara que no garanteix que la persona desenvolupi símptomes de la malaltia d’Alzheimer.

L’estudi va incloure dos grups: un de 106 persones amb una edat mitjana de 67 anys que tenien un pare diagnosticat amb la forma esporàdica de la malaltia d’Alzheimer, dels quals el 39% tenien la variant de el gen APOE epsilon 4, i un altre grup de 117 persones amb una edat mitjana de 35 anys que tenien les mutacions genètiques relacionades amb la malaltia d’Alzheimer d’inici primerenc familiar, de les quals el 31% també tenia la variant de el gen. Cada grup tenia una mitjana de 15 anys d’educació i cap dels participants va mostrar símptomes de la malaltia a l’inici de l’estudi.

Mitjançant escàners cerebrals per determinar els nivells de plaques amiloides, els investigadors van descobrir que en les persones amb Alzheimer d’inici primerenc familiar, els nivells creixents d’educació es van associar amb nivells més baixos de plaques amiloides al cervell. La força de l’associació entre l’educació i els nivells de placa va ser similar a la força d’aquesta mateixa associació en persones amb risc de malaltia d’Alzheimer esporàdica.

En tots dos grups, les persones amb menys de 10 anys d’educació tenien aproximadament el doble de la quantitat de plaques amiloides en comparació amb les persones amb més de 16 anys d’educació.

“Si bé es creu que les persones amb malaltia d’Alzheimer familiar, amb les seves fortes causes genètiques, poden tenir poques formes de retardar el desenvolupament de la malaltia, el nostre estudi mostra que l’educació pot ser alguna cosa protectora, potser promovent la resistència cerebral contra aquestes plaques, tal com s’ha demostrat que està en persones amb causes desconegudes de la malaltia “, destaca Villeneuve.

 

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/educacion-puede-proteger-las-personas-con-genes-alzheimer-inicio-temprano-familiar-20200805_846949