L’Alzhèimer és una malaltia que afecta tot el cervell. Gairebé literalment l’encèfal dels pacients es va omplint d’escombraries (proteïnes que s’acumulen) que no pot rebutjar.
Com a resultat tots els processos que dirigeix el cervell es veuen afectats, entre ells, com no, els processos emocionals.
Hi ha alteracions de l’estat afectiu que tenen una prevalença especial en l’Alzhèimer i és important que malalts, cuidadors i professionals sàpiguen reconèixer-les i abordar-les, anem a conèixer-les!
Depressió
La depressió es considera un factor de risc per al desenvolupament de la malaltia, així que no és d’estranyar que sigui molt comú entre els pacients.
La depressió que predomina en l’Alzhèimer no és la més profunda, sinó que és més comú l’anomenada distímia o trastorn depressiu persistent.
Els familiars poden observar que el malalt ja no somriu amb tanta freqüència, la seva resposta emocional davant de fets que abans l’alegraven molt és poc menys que tèbia i se’l nota mancat d’energia.
La distímia és una forma lleu de depressió, almenys si se’l compara amb un trastorn depressiu major, però igualment mereix tota l’atenció professional.
Què podem fer?
Tot i que el primer impuls pot ser tirar de fàrmacs antidepressius, això no és el més aconsellable, ja que incrementen la confusió.
En comptes d’això, s’aconsella intentar que el malalt, almenys aquells que estan en fase lleu o moderada de la malaltia, s’involucrin en activitats que el motivin. Per exemple, fer manualitats o ajudar al cuidador a treure la pols.
Mirar vídeos o fotos antigues i escoltar música de quan era jove també és una bona idea.
Apatia
Una de les alteracions més difícils de manejar? Possiblement, almenys per a mi. Passa que l’apatia, la manca de motivació per a realitzar activitats, impedeix precisament que usem les eines que estan més al nostre abast per abordar els trastorns emocionals.
Tots els nostres intents de realitzar alguna cosa xoquen amb ganes de res: “Vols anar a caminar? No “” Vols anar a prendre un cafè? No, a mi deixa’m tranquil·la”
Què fer ?!
Doncs toca tirar de creativitat. No és fàcil, creu-me que ho sé, però intentant buscar allò que de veritat li agrada i combinant-ho amb una bona dosi d’afalac i altres estímuls positius, alguna cosa s’aconsegueix.
Imposant les activitats que clarament el disgusten només aconseguirem multiplicar aquest rebuig.
Hi ha algú amb qui té un vincle especial? Ja saps que el que no aconsegueix el que està dia a dia “al peu del canó” ho aconsegueix el simpàtic nét que ve una vegada al mes.
Ansietat
L’ansietat és més comú en la fase moderada d’Alzhèimer, on els símptomes cada vegada són més evidents i la persona encara és conscient del seu deteriorament. Quina angoixa ha de provocar percebre que ja no saps com fer aquesta recepta de tota la vida!
L’ansietat es manifesta de moltes maneres, per exemple, mitjançant irritabilitat, excés d’activitat motora i pot arribar a l’agressivitat, una mica del que parlarem més endavant.
Què fer?
En primer lloc, mostrar comprensió: és la malaltia, no la persona. Després podem assegurar-nos que la nostra llar i les situacions en què es veu embolicat el malalt no sobrepassin les capacitats que actualment té.
Exigir, fins i tot amb la millor intenció, que faci el menjar quan ja no té les habilitats per a això, només farà que l’ansietat faci estralls.
També és important mantenir un ambient adequat, sense sorolls excessius, i estar atents a les situacions que li disparen l’ansietat. Identifica-ho i evita-ho! (Mentre puguis, és clar).
Agressivitat
No és exactament una alteració emocional, però aquí té la seva arrel en molts casos. No ens cansem de repetir-ho: la majoria dels malalts d’Alzhèimer no són agressius.
No obstant això, l’agressivitat és un dels problemes que més preocupa els cuidadors i tenen tota la raó. És més comú en fases moderades i avançades d’Alzheimer i en molts casos està estretament relacionada amb l’aparició de deliris.
Per exemple, el malalt que creu que la seva parella li està sent infidel o que li estan robant els diners té més risc de ser agressiu.
Què fer?
Per manejar l’agressivitat hi ha tres idees bàsiques:
Mantenir la seguretat tant del malalt com del cuidador
No contradir les idees delirants
Desviar l’atenció del malalt cap a altres temes
Si et interessar aquest tema no deixis de llegir els dos articles que li hem dedicat, precisament perquè sabem la importància que té per als cuidadors.
Dunia Chappotin
Fuente: www.infotiti.com