La incidència de l’alzheimer és el doble en dones que en homes i es solia atribuir al fet que l’edat és un factor de risc per desenvolupar la malaltia i elles viuen més que ells. “Però tots els equips que ens dediquem a la investigació d’alzheimer treballem sobre aquesta diferència que ha de mostrar-se en la fisiopatologia de la malaltia, en la seva pròpia història”, afirma José Luis Molinuevo, director científic del Barcelona Beta Brain Research, de la Fundació Pasqual Maragall.
I una de les troballes del seu equip, presentat en la conferència sobre aquesta malaltia realitzada la setmana passada a Los Angeles, és que les dones pateixen més pèrdua de substància grisa que els homes. “Es tracta d’un estudi que analitza els nivells de p-tau, un marcador líquid que permet saber el nivell d’aquesta proteïna la presència està associada a la malaltia. Realitzem al llarg de dos anys dues ressonàncies magnètiques funcionals als participants tots ells encara sense símptomes d’alzheimer. Vam veure així que les dones -participaron 36 persones, 12 d’ells homes entre els 57 i els 78 anys- tenien més pèrdua de substància grisa en el lòbul temporal medial, a la zona de l’hipocamp “. Aquesta part del cervell resulta especialment afectada per l’alzheimer, i participa a la memòria i el reconeixement, on es processa la informació perquè passi de la memòria a curt termini a la de llarg termini.
“Aquesta pot ser una de les explicacions per la qual, entre persones encara sense símptomes, la malaltia es precipita molt més en dones que en homes”, apunta Molinuevo. En la investigació dirigida per Barcelona Beta Brain Center han participat científics de la xarxa de bioenginyeria (Ciberbbn), de l’IDIBAPS, de la Pompeu Fabra i del Clínic, entre altres.
En la conferència de Los Angeles es van presentar diversos treballs que busquen explicar aquestes diferències en l’inici i evolució de la malaltia entre homes i dones. Un equip de la universitat nord-americana de Vanderbilt va mostrar la seva troballa en una anàlisi gràfica de la propagació d’aquesta proteïna tau usant tomografies per emissió de positrons (PET) de persones sanes i pacients amb deteriorament cognitiu. Segons els seus resultats, les imatges femenines mostraven més “regions pont” que facilitaven l’extensió de la proteïna tau que aniquila neurones. Aquesta comprovació, informa Europa Press, indica la necessitat d’enfocaments específics segons el gènere tant per a la prevenció de la malaltia com per a les intervencions en la rehabilitació cognitiva.
En aquest intent global de comprendre com emmalaltim d’alzheimer, un altre dels treballs presentats per l’equip de Molinuevo del Barcelona Beta Brain Center a Los Angeles aprofundeix en els canvis de substància grisa i blanca en persones sanes en funció del seu insomni. “L’insomni és un potencial factor de risc de la malaltia així que l’hem estudiat en la nostra cohort Alfa, amb la participació de 1.721 voluntaris”. (La fundació Pasqual Maragall reuneix el major nombre de voluntaris, familiars directes de persones amb alzheimer, per investigar en la prevenció i tractament d’aquesta malaltia).
Als 1.721 els van passar proves de funcionament mental i un grup de 382, més una ressonància magnètica. “Els que van fer el test i patien insomni van mostrar pitjors funcions executives i els que van passar per la ressonància, també van mostrar diferències estructurals en àrees típiques de la malaltia”, afirma Molinuevo. Aquests resultats podrien explicar per què l’insomni és un dels mecanismes que afavoreixen la generació de l’alzheimer. “Hem d’entendre com incrementen la malaltia aquests factors de risc per a actuar així més aviat”.
ANA MACPHERSON, BARCELONA
Fuente: Lavanguardia.com