ca

Les dones, a l’epicentre de l’Alzheimer.

 

Dels 50 milions de persones que viuen amb la malaltia d’Alzheimer (una forma de demència) a tot el món, dues terceres parts són dones. I les dones representen el 60% dels cuidadors dels pacients afectats amb Alzheimer, al menys, als Estats Units.

Només als Estats Units, 5.800.000 de persones pateix d’Alzheimer i és la sisena causa de mort, més que el càncer de el si i de la pròstata combinats, segons dades de 2019 de l’Associació d’Alzheimer.

Segons la Societat d’Alzheimer (NdelE: Societat d’Alzheimer d’USA), cada 66 segons, algú als Estats Units desenvolupa aquesta malaltia, i un de cada 3 adults majors mor amb alguna forma de demència (l’Alzheimer és la demència més comuna ).

S’està investigant si els estrògens i la menopausa contribueixen a la pèrdua de la memòria. Sí que s’han trobat com a factors de risc: els nivells baixos d’educació, el sedentarisme i l’estrès. Segons la Dra. Pasinski, neuròloga i investigadora de l’Massachusetts General Institute ‘s Brain Health, les dones, especialment en el passat, han tingut menys oportunitats educacionals, se’ls excloïa dels esports i més dones són responsables de cuidar fills i pares malalts (que causa molt estrès).

El reporti titulat Fets i xifres de la malaltia d’Alzheimer, 2014, de l’Associació d’Alzheimer va trobar pel que fa a la cura dels éssers estimats que pateixen d’Alzheimer, que elles són 2.5 vegades més propenses a proporcionar cura les 24 hores, a canviar de treball per tenir més temps, ia prendre una llicència o deixar la feina per complet per poder estar amb un ésser estimat que té Alzheimer.

Per aquesta raó, els autors han classificat a les dones com el “epicentre de la malaltia d’Alzheimer” ja que representen tant a la majoria de les persones que pateixen la malaltia, així com a les que proveeixen cures als éssers propers amb aquesta condició .

Si bé és cert que l’edat és un factor de risc per desenvolupar Alzheimer i les dones, de mitjana, viuen més que els homes, la longevitat per si sola no explica aquesta diferència. Aquest estudi va trobar que una dona nord-americana de 65 anys té una probabilitat entre sis de desenvolupar la malaltia a mesura que passen els anys, en comparació amb els homes de la mateixa edat que tenen una probabilitat d’un entre 12. A més, els autors de l’estudi van trobar que les dones a partir dels 60 anys tenen el doble de risc de desenvolupar Alzheimer que càncer de mama.

I encara que aquesta malaltia s’associa en general amb la vellesa, la veritat és que també es pot desenvolupar en persones més joves, en els seus 30, 40 i 50 anys. El diagnòstic d’hora pot ajudar, però només el 16% de la gent gran reben avaluacions cognitives regularment.

D’altra banda, quan les dones tenen la apoproteína E4 (APO E4), un gen associat amb un risc variat d’Alzheimer, tenen major risc de desenvolupar un defecte cognitiu (d’enteniment i raonament) lleu o Alzheimer que els homes. També tendeixen a tenir pitjor memòria, més atròfia cerebral i menor metabolisme cerebral que els homes.

En un estudi en més de 6,000 dones que van néixer entre 1935 i 1956, es va trobar que treballar fora de la casa era bo per al cervell. D’acord amb Elizabeth Rose Mayeda, professora adjunta d’epidemiologia de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles Fielding School of Public Health, “Després dels 60, les dones que havien participat en la força laboral pagada, van experimentar una disminució més lenta de la seva memòria comparat amb les dones que no van participar de la força laboral pagada “. L’estudi no va mostrar si el treballar és el que feia la diferència però entre les possibilitats, la professora esmenta l’estimulació cognitiva, els beneficis socials de treballar així com els beneficis econòmics.

I, finalment, les dones tendeixen a ser diagnosticades quan la seva condició ha avançat més i es deterioren més ràpidament que els homes. Per això és molt important fer més recerca per entendre aquestes diferències i per trobar medicaments que curin la malaltia.

En general, els factors de risc per desenvolupar Alzheimer inclouen: depressió, diabetis, lesions al cap, pèrdua de l’audició, consum excessiu d’alcohol, pressió alta, colesterol elevat a la sang, viure a prop de carrers transitats (- a 50 metres – potser per l’augment en la contaminació), baixa escolaritat, obesitat i manca d’activitat física, dieta ferralla, fumar, i aïllament social. I dels factors de risc que no es poden canviar: l’edat, el sexe (més gran si és femení) i, en 2 a 5% dels casos, una predisposició genètica.

Si alguna persona en la teva família té 65 anys o més (ja que l’Alzheimer és més comú en persones a partir d’aquesta edat), has d’estar atent a les 10 senyals d’Alzheimer per consultar a metge, perquè s’estableixi el diagnòstic apropiat. Pren nota:

  • Canvis en la memòria que fan difícil la vida quotidiana
  • Dificultat per planejar i resoldre problemes
  • Dificultat per fer les tasques habituals de la casa oa la feina, i fins i tot problemes per completar tasques en el seu temps lliure (mots encreuats, jocs, etc.)
  • Desorientació pel que fa a temps i lloc
  • Dificultat per llegir, determinar distàncies i diferenciar colors
  • Problemes amb el seu vocabulari i en general amb el llenguatge parlat i escrit
  • Posar objectes en el lloc equivocat i oblidar-se d’on els han posat
  • Problemes per a prendre decisions i disminució o falta de bon judici
  • Evitar activitats socials i perdre l’interès en el treball i fins i tot en el seu passatemps favorit
  • Canvis en l’estat d’ànim i en la personalitat.

Si bé aquests senyals poden ser normals si es presenten de manera lleu a mesura que envellim, és important estar alerta si es presenten en major grau i si afecten la vida quotidiana de la persona de manera significativa. Si tens dubte, consulta a un metge. La detecció primerenca pot retardar l’avanç de l’Alzheimer mentre trobem la cura i pot millorar la qualitat de vida de la persona afectada i de la seva família.

 

Aliza A. Lifshitz

 

Aliza A. Lifshitz, coneguda per la seva àmplia trajectòria en els mitjans hispans com la Dra. Aliza, és l’experta de salut de la cadena de televisió educativa per a la comunitat hispana HITN. En HITN és amfitriona de el bloc diari de programació Vida i Salut, un espai en el qual comparteix informació i eines als hispans per portar vides més saludables i comunicar-se millor amb els seus doctors.

font:https://miamidiario.com/dra-aliza-las-mujeres-en-el-epicentro-del-alzheimer/