ca

Les dones tenen més possibilitats de patir Alzheimer per la menopausa.

 

Les dones de mitjana edat tenen més probabilitats que els homes de patir canvis en el cervell relacionats amb l’Alzheimer, el que pot estar associat a canvis hormonals de la menopausa com la pèrdua d’estrògens, segons un estudi publicat avui, dimecres, a Neurology, la revista mèdica de l’Acadèmia Americana de Neurologia.

“Al voltant de dos terços de les persones que viuen amb Alzheimer són dones, i sempre s’ha pensat que és perquè viuen més temps”, explica l’autora de l’estudi, Lisa Mosconi, de l’Weill Cornell Medicine de Nova York.

No obstant això, “el nostre estudi mostra que la menopausa pot ser el millor moment per anticipar possibles canvis relacionats amb l’Alzheimer a les dones”, subratlla.

En l’estudi van participar 85 dones i 36 homes amb una edat mitjana de 52 anys que no tenien cap tipus de discapacitat cognitiva.

Els homes i les dones van tenir puntuacions similars en proves de raonament i memòria i en mesures com la pressió arterial o els antecedents familiars d’Alzheimer.

Els participants es van sotmetre a ressonàncies magnètiques i a tomografies per emissió de positrons (TEP) -que mostren el funcionament d’òrgans i teixits- per veure si tenien plaques beta amiloides al cervell, un biomarcador associat amb la malaltia d’Alzheimer.

Investigadors van comparar a les dones i els homes en quatre àrees clau de la salut cerebral per avaluar el seu risc de tenir biomarcadors d’Alzheimer: el volum de matèria grisa i blanca al cervell, els nivells de plaques beta-amiloides i la velocitat a la que el cervell metabolitza la glucosa, una mostra de l’activitat cerebral.

Les dones van obtenir pitjors resultats en les quatre mesures.

De mitjana, les dones tenien un 30% més de plaques beta amiloide en el cervell, i un 22% menys de metabolisme de la glucosa que els homes, i als el mesurar el volum mitjà de matèria grisa, les dones tenien 0,73 centímetres cúbics (cc / cm3) en comparació amb els homes que tenien 0,8 cm3, fet que suposa una diferència de l’11%.

Per al volum mitjà de matèria blanca, les dones tenien 0,74 cm3 en comparació amb els homes que tenien 0,82 cm3, és a dir, el 11% menys.

“Les nostres troballes suggereixen que les dones de mitjana edat poden tenir un major risc de patir la malaltia, potser a causa dels menors nivells de l’hormona estrogen durant i després de la menopausa”, explica Mosconi.

“Encara que és probable que totes les hormones sexuals estiguin involucrades, els nostres troballes suggereixen que els descensos d’estrògens estan involucrats en les anormalitats dels biomarcadors de l’Alzheimer”, conclou.

No obstant això, Mosconi adverteix que l’estudi té les seves limitacions ja que només van participar persones sanes de mitjana edat sense malalties cerebrals o cardiovasculars severes, de manera que calen estudis més grans que facin un seguiment dels participants durant un període de temps.

 

EFE

https://www.lavanguardia.com/vida/20200624/481942789652/las-mujeres-tienen-mas-posibilidades-de-sufrir-alzheimer-por-la-menopausia.html