ca

Les hiperintensitats de la matèria blanca són un factor de risc específic per a l’Alzhèimer.

 

Les hiperintensitats de la matèria blanca són lesions d’aquest teixit cerebral d’origen vascular que s’han associat amb un major risc de malaltia d’Alzheimer. Ara, un nou estudi s’ha associat patrons espacials concrets d’aquest tipus de lesions amb factors de risc específics per al desenvolupament d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’objectiu d’aquesta investigació, en el qual participen investigadors de l’CIBERFES, del grup que lidera José Luis Molinuevo al Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) i del CIBER-BBN era descriure els patrons de hiperintensitats de la matèria blanca associats amb les estimacions de risc de demència i els factors de risc individuals en una cohort d’individus d’entre 51 i 64 anys sense alteracions cognitives, analitzant dades de 575 participants de l’Estudi Alfa, impulsat per “la Caixa” al BBRC i la Fundació Pasqual Maragall.

La càrrega d’ hiperintensitats de la matèria blanca es va calcular automàticament a cada lòbul cerebral i en quatre capes equidistants des de la superfície ventricular fins a la interfície cortical. Els volums globals i els patrons regionals de la càrrega d’ hiperintensitats de la matèria blanca es van analitzar en funció de la puntuació de risc de demència en 20 anys mesurat mitjançant el Caíde, que té en compte factors de risc cardiovascular, envelliment i incidència de demència.

Així mateix, també es van analitzar les correlacions de hiperintensitats amb els antecedents familiars de malaltia d’Alzheimer i el genotip de l’apolipoproteïna E (APOE), ja que determinades expressions d’aquest gen estan vinculades a un major risc de demència.

Els resultats, que han estat publicat a la revista Alzheimer ‘s Research & Therapy, van revelar que els nivells més alts de risc de demència es van associar significativament amb una major càrrega global de hiperintensitats de la matèria blanca. Els principals impulsors d’aquesta associació van ser l’edat i la hipertensió. La hipercolesterolèmia i l’índex de massa corporal també van mostrar una influència menor, encara que significativa.

Per regions cerebrals, els majors nivells de risc de demència es van associar amb hiperintensitats de la matèria blanca en àrees anteriors, principalment en el lòbul frontal. Els participants amb antecedents familiars de malaltia d’Alzheimer van tenir una major càrrega de hiperintensitats que els que no els tenien, especialment en els lòbuls occipital i temporal. L’estudi també va revelar l’efecte protector de l’al·lel APOE-ε2 sobre les hiperintensitats de la matèria blanca.

Tal com explica el Dr. Molinuevo, “la càrrega d hiperintensitats de la matèria blanca s’associa amb factors de risc de malaltia d’Alzheimer, fins i tot en subjectes sense deteriorament cognitiu i amb una càrrega molt baixa de hiperintensitats de la matèria blanca i amb baixes estimacions del risc de demència “.

En aquest sentit, l’autora principal de l’article i investigadora del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC, Gemma Salvadó, destaca que “els nostres resultats suggereixen que el control estricte dels factors de risc modificables en persones de mitjana edat pot contribuir a la reducció del risc de desenvolupar demència en un futur “.

 

 

Font:geriatricarea.com