ca

Les vacunes contra la grip i la pneumònia podrien reduir el risc d’Alzheimer, segons nous estudis

 

Resulta que les vacunes contra la grip i la pneumònia poden ser bones per a més del que indiquen els seus noms.

Rebre una injecció no només disminueix les possibilitats de contraure una infecció desagradable, sinó que també pot reduir el risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer en el futur, segons dues investigacions independents presentades a la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer dilluns.

«Aquest és una troballa encoratjador que es basa en evidència prèvia que la vacunació contra malalties d’infeccions comunes, com la grip, està associada amb un menor risc d’Alzheimer i un retard en l’inici de la malaltia», va dir el neuròleg Dr. Richard Isaacson, fundador de la Clínica de Prevenció d’Alzheimer al NewYork-Presbyterian i Weill Cornell Medical Center, que no va participar en l’estudi.

«L’ús regular de la vacuna contra la grip, especialment a partir d’una edat primerenca, pot ajudar a prevenir infeccions virals que podrien causar efectes en cascada sobre el sistema immunitari i les vies inflamatòries. Aquestes infeccions virals poden desencadenar el deteriorament cognitiu relacionat amb l’Alzheimer », va explicar Isaacson.

No obstant això, els experts diuen que es necessiten més estudis per precisar la relació entre rebre les vacunes i la reducció de el risc.

Encara no hi ha una cura per a la malaltia d’Alzheimer, però investigacions mostren que prestar atenció a certs factors clau de l’estil de vida -per exemple el descans adequat, la nutrició i l’exercici- pot influir en el risc individual d’una persona. Vacunar podria caure en aquesta categoria.

Si vacunar-se contra la grip o la pneumònia pot per si mateix reduir el risc d’Alzheimer, llavors aquests són missatges importants per difondre a el públic, va dir a CNN la directora científica de l’Associació d’Alzheimer, Maria Carrillo.

«Necessitem més recerca per entendre quina és aquesta connexió», va dir Carrillo, qui supervisa les iniciatives d’investigació per a l’associació.

«És directa l'(aplicació de la) vacuna contra la malaltia? O és protectora, com a part de les estratègies de reducció de riscos que tenim, inclòs mantenir un índex de massa corporal baix, vigilar el consum de sucre, controlar el colesterol i la pressió arterial alta, l’exercici, vacunar », va afegir. «És un d’aquells consells de salut que necessitem assegurar-nos que el nostre públic sàpiga», va afirmar.

 

Vacuna contra la grip i Alzheimer

El primer estudi, presentat per Albert Amran, un estudiant de medicina de quart any de l’Escola de Medicina McGovern al Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas a Houston, va examinar un gran conjunt de dades de registres de salut nord-americanes de més de 9.000 pacients de 60 o més anys.

Els investigadors van trobar que rebre la vacuna contra la grip es va associar amb una reducció de l’17% en la incidència d’Alzheimer. Aquells que van ser vacunats més d’una vegada al llarg dels anys van veure una reducció addicional de l’13% en la incidència.

La protecció semblava ser més forta per a aquells que van rebre la seva primera vacuna a una edat més primerenca, per exemple als 60 anys enfront dels 70.

«Hi ha hagut una preocupació en la comunitat mèdica que moltes fonts d’inflamació, com les infeccions de l’tracte urinari, empitjoren el curs dels pacients amb malaltia d’Alzheimer«, va dir Amran a CNN. «Per tant, hem estat preocupats perquè les vacunes, una forma d’inflamació, també puguin empitjorar el curs de l’Alzheimer», va explicar.

A el mateix temps, va dir Amran, els metges recomanen les vacunes contra la grip per a les persones amb Alzheimer perquè la grip sovint és mortal. Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, la grip ha matat entre 12.000 i 61.000 persones anualment al país des de 2010.

Per tant, els resultats de l’estudi, tot i que inesperats, van ser benvinguts, va dir Amran.

«Ens va sorprendre molt -a causa de la preocupació esmentada anteriorment sobre el potencial d’augmentar el Alzheimer- quan els nostres col·legues d’estadística ens van dir que la vacuna contra la grip era un dels ‘medicaments’ que està fortament associat amb una menor incidència d’Alzheimer» , va dir.

Es necessita més investigació per explorar el mecanisme biològic per a aquest efecte, és a dir per què i com funciona en el cos, va dir Amran. Una de les teories del seu equip és que l’efecte de la vacunació pot estar relacionat amb mantenir el sistema immune «en forma» a mesura que les persones envelleixen. Una altra teoria és que la prevenció de la grip en si mateixa pot ser rellevant.

 

Vacuna contra la pneumònia i Alzheimer

El segon resum presentat examinar les associacions entre la vacuna pneumocòccica, amb o sense una vacuna contra la grip d’acompanyament, i el risc d’Alzheimer. L’estudi va analitzar a més de 5.000 persones majors de 65 anys que participaven en l’Estudi de Salut Cardiovascular, una anàlisi a llarg termini finançat pel Govern sobre els factors de risc de malaltia cardiovascular.

Alguns dels participants tenien un factor de risc genètic conegut per la malaltia d’Alzheimer: l’al·lel rs2075650 G al gen TOMM40, que també s’ha relacionat amb un major risc de depressió de per vida.

Els investigadors van trobar que rebre una vacuna antipneumocòccica entre les edats de 65 i 75 va reduir el risc de desenvolupar Alzheimer en un 25% a 30% després d’ajustar per factors de sexe, raça, cohort de naixement, educació, tabaquisme i riscos genètics.

No obstant això, la major reducció en el risc d’Alzheimer, de fins a un 40%, es va observar entre les persones vacunades contra la pneumònia que no tenien el gen de risc.

 

 

Por Andrea Kane, Sandee LaMotte 

Las vacunas contra la gripe y la neumonía podrían reducir el riesgo de alzhéimer, según nuevos estudios