ca

L’escriptura és una activitat d’estimulació cognitiva que millora el benestar de les persones amb Alzheimer.

 

 

Les Teràpies No Farmacològiques (TNF) per millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones amb Alzheimer, a el temps que contribueixen a retardar l’evolució dels seus efectes. Una de les més interessants és l’estimulació cognitiva, i especialment l’escriptura, ja que ajuda a mantenir el nivell d’activitat cerebral, tal com indiquen des del Col·legi Professional de Logopedes de la Comunitat de Madrid (CPLCM).

Tal com adverteix Amelia Martín, logopeda especialitzada en malalties neurodegeneratives i vocal de l’CPLCM, assenyala que “l’entorn d’una persona amb Alzheimer es va reduint social i familiarment de manera progressiva i això provoca que els estímuls disminueixin de forma dràstica, el que pot afavorir l’avanç progressiu de la malaltia. Suplir aquesta mancança és clau per mantenir les capacitats cognitives de la persona durant el major temps possible “.

En aquest sentit, “escriure és una activitat que requereix la utilització de moltes àrees cognitives, pel que pot utilitzar-se com a teràpia en si mateixa o com a complement de qualsevol altra teràpia, aconseguint que sigui més completa”, recomana aquest experta. I és que, a l’treballar l’estimulació cognitiva, a través de tasques d’escriptura, els logopedes ajuden a reforçar i mantenir les capacitats lingüístiques i comunicatives, però també les atencionals i motrius, aspectes clau en l’atenció als pacients amb Alzheimer.

Segons la vocal de l’CPLCM, el llenguatge de l’malalt d’Alzheimer pateix una degeneració gradual provocada pel deteriorament global de la malaltia. Els processos comunicatius de la persona en el seu entorn també es veuen afectats, el que causa frustració, ansietat, i aïllament. I les habilitats comunicatives disminueixen a mesura que el deteriorament travessa cadascuna de les seves fases. Pel que la intervenció de l’logopeda i l’aplicació de teràpies basades en l’escriptura són una alternativa recomanable per millorar la qualitat de vida d’aquests pacients i dels seus familiars.

Altres beneficis de l’escriptura, en fases inicials de la malaltia, és la motivació. “Aquesta activitat que ha estat realitzada durant tota la vida, s’aconsegueix amb cert automatisme, el que pot utilitzar-se com a estímul satisfactori per a la persona, per la seva consecució amb relativa facilitat”, indica Amelia Martín.

 

L’escriptura com a teràpia s’ha d’orientar a objectius concrets

En qualsevol cas, aquesta especialista subratlla que l’escriptura com a teràpia ha d’emprar sempre d’acord amb objectius concrets i a el moment que està vivint la persona perquè, perquè una activitat es pugui considerar que estimula més o menys la capacitat cognitiva, cal tenir en compte moltes altres consideracions. Abans de res, que sigui significativa per a la persona. “Una simple còpia d’alguna cosa escrit no té per què ser més estimulant que una altra activitat més senzilla. No obstant això, incorporar l’escriptura dins d’un context amb significat per al pacient sí que tindrà un resultat molt més estimulant “, sosté l’especialista en malalties neurodegeneratives.

Per tant, per abordar aquests casos, els logopedes realitzen una valoració prèvia, anàlisi i proposta d’intervenció, on es recull informació sobre la situació de la persona, les seves necessitats, preferències i gustos. Després, l’activitat s’anirà adaptant a el nivell de la persona per utilitzar l’escriptura com a teràpia i no com a fi en si mateix (tret que aquesta sigui demanda específica de la persona), ja que cal tenir en compte que, amb la evolució de la malaltia, es deixa de gaudir de la lectura i l’escriptura a causa de que també es veuen afectades habilitats i capacitats mnèsiques, atencionals i emocionals.

 

 

font: https://www.geriatricarea.com/2020/10/08/la-escritura-es-una-actividad-de-estimulacion-cognitiva-que-mejora-la-calidad-de-vida-y-bienestar-de-las-personas-con-alzheimer/