ca
Notícies

L’estimulació cerebral sensorial, cada cop més a prop per tractar l’Alzheimer

Dos estudis del MIT confirmen, en una etapa inicial de recerca, la seguretat i la tolerància de l’administració d’un tractament no invasiu de llum i so de 40 Hz per a la malaltia d’Alzheimer

Hi ha més de 55 milions de persones amb demència a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i es fa un nou diagnòstic cada tres segons, segons la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA). A això se suma que, segons l’estimació dels experts, per al 2050 els casos les malalties neurodegeneratives es triplicaran a tot el món. La demència, i la malaltia d’Alzheimer que és el tipus de deteriorament cognitiu més comú, són un repte per als sistemes sanitaris a què diferents investigadors intenten donar resposta.

Actualment l’Alzheimer no té cura, però diferents estudis han buscat la manera de tractar-la o de mitigar-ne l’avenç. A mitjans del 2022, un equip del CSIC, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de Columbia (EUA) van desenvolupar un holograma acústic imprès en 3D que facilita l’administració de fàrmacs directament a les zones afectades del cervell. Ara, els primers resultats d’uns estudis de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) assenyalen que un tractament no invasiu de llum i so de 40 herços (Hz), freqüència Gamma, és segur i pot suposar un benefici per a aquesta patologia. DFP_1]

Els resultats de l’estimulació sensorial de freqüència gamma en pacients amb Alzheimer lleu han estat publicats a la revista ‘Plos One’ i la converteixen en un potencial nou tractament modificador de la malaltia, expliquen els autors. Ho confirmaran els assajos clínics que es faran properament, però de moment les dades actuals criden a l’esperança.

ESTIMULACIÓ PER FREQÜÈNCIA GAMMA: SEGURA I BEN TOLERADA

El cervell compta amb cinc tipus d’ones, que ordenades d’una major amplitud a una de menor són: delta (1 a 3 Hz), relacionada amb el son profund; theta (3,5 a 8 Hz), associada a la imaginació, la calma i la reflexió; alpha (8 z 12 Hz), ajuda a la calma mental ia l’aprenentatge; també a mantenir un equilibri entre el món interior i l’exterior; beta (12 a 35 Hz), implicat en activitats mentals com ordenar una tasca o estar alerta; i gamma (més de 30 Hz), en moments que cal molta atenció.[banner-DFP_4]

En els darrers anys s’ha vist que les ones gamma es redueixen als cervells de les persones amb Alzheimer. Idea de la que ja van partir el 2017 un grup d’investigadors del MIT per demostrar que les altes activitats d’ones gamma al cervell ajuden a combatre la formació de plaques de beta-amiloides, característiques d’aquesta patologia. En aquell moment es va mostrar eficaç en ratolins, i s’ha continuat investigant.

Ara un altre equip del MIT ha demostrat que una teràpia amb estimulació visual i auditiva de freqüència gamma és segura i tolerada, la GENUS de 40 Hz. “En aquests estudis clínics, ens complau veure que els voluntaris no van experimentar cap problema de seguretat i van usar dispositius experimentals de llum i so a casa de manera constant”, diu Li-Huei Tsai, professor de Picower a l’Institut Picower per a l’Aprenentatge i la Memòria al MIT.

Són dos estudis que parteixen dels anteriors realitzats en ratolins per l’institut americà. Aquesta vegada es van avaluar els efectes secundaris en els pacients humans, constatant que l’efecte advers més comú va ser “sentir-se adormit o somnolent”, i no es van produir esdeveniments adversos greus. A més, els pacients que van rebre el tractament no van patir signes cridaners d’atròfia cerebral que respon a la progressió de la malaltia, i van exhibir una connectivitat millor entre les regions del cervell involucrades en la manera predeterminada del cervell i les xarxes visuals, relacionades amb la cognició i el processament visual.

“Si bé també ens anima veure alguns efectes positius significatius en el cervell i el comportament, els estem interpretant amb cautela, atès la petita grandària de la mostra i la breu durada del nostre estudi. Aquests resultats no són evidència suficient d’eficàcia, però creiem que clarament donen suport a procedir amb un estudi més extens de l’estimulació sensorial de 40 hercis com una possible teràpia no invasiva per a la malaltia d’Alzheimer”, indica Tsai.

 

PAOLA DE FRANCISCO

La estimulación cerebral sensorial, prometedora en alzhéimer (consalud.es)