ca

L’evolució de dos anys d’Alzheimer, reflectida en 14 peces de ganxet.

 

De tapets quadrats i colorits a un embull de fil d’un sol color. En dos anys. La nord-americana Sara Wuillermin va publicar el passat 29 de novembre una fotografia a Reddit amb diferents peces de ganxet elaborades per la seva mare, malalta d’Alzheimer. Són 14, ordenades de més antiga a més nova, i en elles queda reflectit l’avanç de la malaltia.

Segons explica, la seva mare va ser diagnosticada el 2003, amb 54 anys. Ella tenia 22 anys. Amb el pas del temps, va decidir recuperar aquestes peces de ganxet fetes entre els anys 2005 i 2007, i compartir la imatge en xarxes socials.

La fotografia ha tingut un gran impacte en el fòrum, on ha superat els 4.000 comentaris en menys d’un dia. Molts d’ells són de persones que expliquen una experiència similar amb un familiar. “D’una banda, m’ha reconfortat comprovar que no estic sola i que altres persones saben el que he viscut. Però, de l’altra, és desolador saber quanta gent pateix aquest mateix dolor”, explica Wuillermin a través del telèfon.

Primer va compartir la imatge aquesta primavera en el seu perfil de Facebook, a nivell privat, per a amics i familiars. “Les reaccions van ser tan emotives que el meu xicot em va suggerir que ho pengés també a Reddit”, explica en un llarg comentari en què explica el context i origen de la fotografia.

“A més de tractar el meu dolor, creia que compartir la foto ajudaria a que la gent sabés en què consisteix la malaltia i que decideixi lluitar perquè s’investigui més sobre aquest tema. La informació és poder”, comenta la nord-americana, que edita des de fa mesos una revista dedicada al dol i col·labora amb l’Associació Nord-americana contra l’Alzheimer. 

 

“Per sorpresa de molts, viu 12 anys després”

Tot i que en només dos anys les seves habilitats amb el ganxet s’havien deteriorat completament, la dona segueix amb vida, explica Wuillermin. “Per sorpresa de molts, inclosos els seus metges, viu 12 anys des del seu diagnòstic”, explica a Reddit. “No pot comunicar-se ni cuidar-se de cap manera (menjar, banyar-se, vestir-se, caminar sense supervisió …), però físicament encara està relativament sana, més enllà dels problemes que resulten del seu deteriorament mental”.

Segons un estudi publicat per l’Acadèmia Nord-americana de Neurologia, realitzar activitats manuals i creatives com dibuixar o fer ganxet pot retardar els efectes de les malalties que provoquen una pèrdua de memòria. També són recomanables entre els que ja pateixen aquestes malalties. L’associació Alzheimers Disease International, va publicar el setembre passat una guia especial d’associacions que organitzen aquest tipus d’activitats en diferents països per ajudar a mantenir els malalts integrats.

Sara Wuillermin no recorda exactament quan va deixar la seva mare de fer ganxet. “És una afició que tenia d’abans, però va començar a fer-ho cada dia quan els metges li van comentar que era bo per a la seva ment”, explica a Verne per correu electrònic. Primer feia quadrats, després cercles, després petites peces, fins que va arribar al punt en què només passejava les agulles i el fil a la seva bossa. “No va deixar de fer-ho de forma intencionada”.

Un dels testimonis que han sorgit a Reddit arran de la publicació d’Wuillermin recupera un antic tema en un fòrum en el qual recopilava dibuixos del seu pare. Es va apuntar a classes de dibuix després de saber que patia la malaltia. “Ha estat un viatge difícil, però llegir històries com la teva em recorda que no estem sols”, escriu l’usuari sinkorschwim.

Un dels testimonis gràfics més cèlebres sobre com l’Alzheimer afecta les activitats manuals creatives és, precisament, una sèrie de dibuixos: els autoretrats de William Utermohlen. Aquest artista nord-americà va ser diagnosticat d’Alzheimer el 1995, quan tenia 65 anys. Des del moment del diagnòstic, la major part de la seva producció artística es va centrar en la realització d’autoretrats, primer a l’oli i, des de l’any 2000 al 2002, a llapis, perquè ja no era capaç de manejar-se amb els pinzells. Va morir l’any 2007.

 

font: https://verne.elpais.com // traducció al català X. R.