ca

L’exercici aeròbic és el més adequat per protegir el teu cervell i prevenir l’alzhèimer.

 

La relació entre l’exercici i la salut del cervell és àmpliament coneguda donades les múltiples investigacions al respecte. Ara bé, segons dues noves investigacions, publicades al British Journal of Sports Medicine i el Journal of Alzheimers Disease respectivament, l’exercici aeròbic és el que realment té un impacte beneficiós sobre el cervell.

L’EXERCICI FÍSIC I LA SALUT DEL CERVELL

Amb exercici aeròbic, els investigadors es refereixen a qualsevol exercici que augmenti el ritme cardíac, el moviment i la sudoració durant un període mínim de temps: caminar, córrer, anar amb bicicleta o bàsicament qualsevol exercici que impliqui moure -realitzar aixecament de pes seria exercici majorment anaeròbic, per exemple-.

Segons els investigadors, alguns d’aquests beneficis poden produir gairebé immediatament o als pocs minuts de realitzar exercici físic -com millorar l’estat del ànim-. D’altres, per la seva banda, requereixen diverses setmanes -com la millora de la memòria-. Per notar aquests beneficis, els investigadors suggereixen que l’exercici aeròbic ha de realitzar-se de forma regular i constant, amb un mínim de 45 minuts de pràctica contínua.

Així mateix, depenent dels beneficis que es busquin, és possible que s’hagi de triar un tipus d’exercici aeròbic o un altre. Per exemple, segons un petit estudi pilot, caminar tan sols 30 minuts en cinta durant 10 dies seguits és suficient per millorar l’estat d’ànim en els pacients que pateixen depressió. D’altra banda, un altre estudi publicat al Journal of Physical Therapy Science va assegurar que l’exercici aeròbic també ajuda a reduir els nivells d’estrès en individus sans, sense símptomes de depressió clínica, gràcies a la reducció dels nivells de hormonals com ara l’adrenalina i el cortisol.

De moment els investigadors no han pogut explicar per què l’exercici sembla proporcionar un impuls d’activitat al cervell, encara que algunes investigacions han suggerit que l’augment de flux sanguini podria ser la resposta.

L’EXERCICI FÍSIC I L’ALZHEIMER

D’altra banda, recentment s’ha publicat una revisió en BMC Public Health que enalteix més si cap els beneficis de l’exercici físic sobre el cervell: augmentar l’activitat aeròbica s’associa amb un menor risc de patir Alzheimer, i fins i tot pot beneficiar a aquells individus que ja pateixen la malaltia cerebral.

L’estudi, dut a terme per Kathleen Martin Ginis i els seus col·legues de la Universitat de British Columbia, es van revisar dades de més de 150 estudis, on es va observar la relació entre l’exercici físic i l’Alzheimer.

Segons Ginis, l’activitat física és una intervenció pràctica, econòmica i accessible, que podria funcionar tant com a forma de prevenció com a tractament en la malaltia d’Alzheimer i altres tipus de demències com la malaltia de Parkinson o la malaltia de Huntington.

D’altra banda, altres estudis com el publicat l’any 2016 al Journal of the American Geriatrics Societyafirman que un altre tipus d’exercicis físics també poden protegir al cervell contra l’Alzheimer i altres dèficits cognitius: l’aixecament de peses.

Tot i que aquest i altres estudis s’han unit a tots aquells que evidencien que l’exercici físic, tant aeròbic com anaeròbic, poden millorar la memòria i fins i tot prevenir malalties neurològiques que poden danyar-la, segueix sent necessari dur a terme més recerca al respecte per corroborar aquesta evidència i per poder entendre millor com es produeix aquesta protecció en el cervell.