ca

L’herpes pot provocar Alzheimer? Un cervell de laboratori suggereix que sí.

 

Un model tridimensional de cervell elaborat a partir de cèl·lules de l’prepuci podria haver estat clau per conèixer les causes de l’Alzheimer, encara un misteri per a la medicina. El model va tenir una reacció similar a la de la malaltia a l’ésser infectat amb el virus que provoca l’herpes simple.

Una nova maqueta tridimensional de el cervell humà podria haver llançat pistes clau per desentranyar un dels desvetllaments més importants per als neuròlegs: les veritables causes de l’Alzheimer. En aquest camí, l’estudi també aporta evidència que podria vincular a la malaltia amb la generació d’herpes labials.

L’estudi, liderat per la biòloga Dana Cairns, de el Departament d’Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Tufts (EUA), va ser publicat a la revista Science Advances i és pioner a l’hora de demostrar en un model de laboratori com el virus HSV-1 -conegut com el causant de l’herpes simplement pot provocar Alzheimer.

Segons recull el portal STAT, els científics van utilitzar un model tridimensional de cervell humà, fet a partir de cèl·lules de l’prepuci. El model, dissenyat per Cairns, aplica una tècnica genètica per convertir a les cèl·lules comuns en cèl·lules mares neuronals. Quatre dies després, aquestes aconsegueixen formar la resta de les cèl·lules que es troben en el cervell.

El prototip, que no supera els 0,5 centímetres d’ample, motiva les cèl·lules de cervell a connectar-se en una mena d’esponja feta amb proteïnes de seda. Per descomptat que el minicerebro no aconsegueix reproduir les funcions d’un cervell real però, segons destaca el també participant de el projecte David Kaplan, sí que permet reproduir les transmissions d’impulsos elèctrics entre axons i dendrites. “L’anomenem un sistema d’enginyeria de teixits”, va explicar.

Un cop desenvolupat aquest cervell de laboratori, els científics li van injectar el virus que provoca l’herpes simple. A el fer-ho, van observar que el model cerebral va començar a desenvolupar formacions similars a les plaques neurítiques o amiloides, un tret característic en els cervells de les persones amb Alzheimer.

El cervell a escala també va patir neuroinflamació i els senyals elèctrics entre les neurones van començar a ser menys efectiva, dos símptomes que es presenten en els pacients amb Alzheimer.

“No crec que ningú hagi mostrat aquest tipus de respostes a l’HSV-1, no en una manera que mostra una causalitat directa”, va destacar Kaplan.

En efecte, per als científics es tracta d’un avanç important en el camí de corroborar les teories microbianes de l’Alzheimer. Si bé alguns estudis anteriors ja havien vinculat a l’virus HSV-1 amb el mal d’Alzheimer, el nou estudi avança a intentar combatre la malaltia amb antivirals. Els científics van aplicar la droga valaciclovir -utilitzada contra l’herpes simplement i van notar que el model de cervell es desinflamó, va eliminar els dipòsits de placa i va millorar el seu funcionament general.

De totes maneres, podria no ser suficient ja que l’estudi també va aportar evidència per donar suport a la teoria que l’Alzheimer és el producte de la una resposta defensiva de el cervell a virus com el que provoca l’herpes. Aquesta resposta es deslliga molt abans que el cervell comenci a mostrar símptomes d’Alzheimer i per això Kaplan apunta que és més probable que la malaltia sigui el producte d ‘ “una història d’infeccions d’herpes”.

 

 

https://mundo.sputniknews.com/ciencia/202005291091590030-el-herpes-puede-provocar-alzheimer-un-cerebro-de-laboratorio-sugiere-que-si/