ca

L’Hospital Sant Pau farà servir tècniques de medicina nuclear per estudiar l’alzhèimer.

 

La Unitat de Memòria del Servei de Neurologia i el Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona han iniciat un assaig que s’aplica per primera vegada a Espanya la medicina nuclear per detectar la proteïna tau, principal responsable de la mort neuronal, al cervell de persones amb Alzheimer i demència frontotemporal.

En l’estudi, en fase I, els metges administren als pacients un traçador radioactiu PET (Tomografia per Emissió de Positrons) que detecta la proteïna tau i els seus cúmuls anormals en el cervell dels pacients.

L’estudi, finançat per la Fundació BBVA i l’Institut de Salut Carlos III, parteix de la base que tant la demència frontotemporal com l’Alzheimer comparteixen acumulacions anormals de la proteïna tau a l’interior de les neurones, el que provoca la mort d’aquestes cèl·lules.

Fins ara només es podien fer servir a Espanya traçadors PET per trobar la proteïna amiloide per diagnosticar la malaltia d’Alzheimer, ja que l’ús dels diferents traçadors PET per detectar la proteïna tau no estaven autoritzats.

 

anticossos tau

Segons els investigadors, el nou traçador de PET per localitzar la proteïna tau pot ser d’utilitat sobretot en la demència frontotemporal, atès que en la meitat dels casos aquesta patologia es deu a un cúmul d’aquesta proteïna.

El traçador PET també pot ajudar en els casos d’Alzheimer, ja que els dipòsits de proteïna tau acompanyen els dipòsits de proteïna amiloide.

Els investigadors han assenyalat que en la malaltia d’Alzheimer el paper de la proteïna tau és cada vegada més important, ja que hi ha diversos assaigs clínics que investiguen diferents formes d’eliminar-la del cervell amb anticossos antitau.

La Unitat de Memòria del Sant Pau té dos assajos amb anticossos antitau per a persones amb Alzheimer lleu, i en un d’ells es detecta la proteïna a través d’un traçador radioactiu per PET.

Els investigadors confien que els estudis amb tractaments antitau poden donar lloc a nous tractaments per a l’Alzheimer en els propers anys.

 

 

Font: www.elperiodico.es