ca

L’oli d’oliva verge extra ajuda a prevenir la malaltia d’Alzheimer, segons un estudi.

 

Washington, 21 juny (EFE) .- Una dieta que inclogui oli d’oliva extra verge pot preservar la memòria i ajudar a prevenir la malaltia d’Alzheimer, assegura un estudi.

La investigació, realitzada per científics de la facultat de Medicina de la Universitat Temple, mostra que el consum d’aquest producte típic de la dieta mediterrània redueix en els ratolins la formació de proteïnes beta-amiloides i de cabdells neurofibril·lars, dos indicadors típics de la malaltia .

“Vam fer aquest estudi perquè seguim la literatura que ha mostrat que la gent que viu a la zona de la mar Mediterrània té una menor incidència de malalties cardiovasculars i de malaltia d’Alzheimer”, va dir a Efe Domenico Praticò, un dels investigadors que va realitzar aquest treball .

“El que realment és una diferència és que la gent d’aquesta zona consumeix diàriament oli d’oliva extra verge”, va assegurar l’expert.

Per dur a terme aquesta investigació, els científics van treballar amb un model animal, amb ratolins que reprodueixen tots els aspectes de la malaltia.

“Quan aquests animals envelleixen desenvolupen problemes de memòria i d’aprenentatge”, va explicar Praticò.

Els investigadors van treballar amb dos grups d’animals, un que menjava la dieta normal d’un ratolí i un altre que també rebia oli d’oliva en una quantitat comparable a la que consumiria un ésser humà.

“Vam començar l’estudi quan tenien sis mesos de vida, un moment en que no tenen la malaltia encara, i els seguim fins que van arribar als 12 mesos, que equivaldrien a uns 65 anys en els éssers humans”, va relatar Praticò.

En primer lloc, van notar que els ratolins que havien consumit l’oli d’oliva tenien la seva memòria fins a un 40 per cent millor que els de l’altre grup.

En el cas de l’aprenentatge de tasques, també van observar que els que havien consumit el producte eren més ràpids en aprendre i podien recordar els detalls de les tasques, cosa que l’altre grup no podia fer.

El pas següent va ser observar el cervell dels ratolins, per saber com l’oli d’oliva havia pogut aconseguir aquest canvi.

“Vam començar a buscar la patologia clàssica que es troba a la malaltia d’Alzheimer. Busquem proteïnes beta-amiloides i cabdells neurofibril·lars”, va puntualitzar Praticò.

Així van veure que els animals que havien consumit l’oli d’oliva presentaven “una dràstica reducció en la quantitat” d’aquests indicadors i els seus cervells estaven “més nets”.

“Això és molt emocionant, perquè l’oli d’oliva extra verge, com a element natural, podria ser utilitzat per activar el mecanisme d’autofàgia”, va afirmar Praticò en referència al procés pel qual les cèl·lules “reciclen” les toxines i les deixalles internes.

“L’autofàgia es veu restringida a la malaltia d’Alzheimer i per això és molt emocionant”, ha afegit.

Segons aquest expert, els investigadors ara tenen evidències científiques que l’oli d’oliva pot usar-se per prevenir la malaltia, però encara falta saber quina incidència pot tenir en els pacients que ja la tenen.

Per això, aquests científics han començat un nou estudi amb ratolins que ja tenen la presència dels indicadors, per saber si l’oli també pot ser considerat com una teràpia.

A més, Praticò espera començar aviat amb les proves clíniques en els éssers humans, ja que l’oli d’oliva extra verge “és un producte natural i no és tòxic”.

 

Font: www.lavanguardia.com EFE // traducció al català X.R.