ca

L’olor, eina per protegir els malalts d’Alzheimer a Florida

 

L’olor, que és com una empremta dactilar per als gossos policia, pot ser la solució per al mig milió de persones que pateixen Alzheimer a Florida (EUA) i que durant l’aïllament per la pandèmia de l’COVID-19 poden ser més proclius a perdre.

El Departament dels Afers de la Tercera Edat de l’estat (DOEA) va posar en marxa aquest dijous una iniciativa costat de l’empresa Scent Evidence K9 per distribuir 2.000 kits de “preservació d’essència” que servirien per localitzar les persones perdudes i retornar-les de forma segura a casa.

“Aquesta pandèmia és un moment molt dur per a moltes famílies, i per a nosaltres és important que les famílies estiguin fora de perill i ajudar a la comunitat”, ha dit el director executiu de Scent Evidence K9, Paul Coley.

Aquests kits permeten recol·lectar l’olor d’una persona “sense contaminar” durant deu anys i, com a “no canvia”, facilita en gran mesura el treball dels gossos policies, els “K9”, que s’encarreguen de rastrejar a les persones desaparegudes.

“Si tens un família o un cuidador vivint a casa i hi ha individus entrant i sortint, ells impregnen l’olor en qualsevol objecte que li intentis donar a el gos, la qual cosa crea problemes i retarda enormement el procés de rastrejar a aquestes persones”, va explicar Coley .

El Centre d’Informació Nacional d’el Crim de l’FBI va tramitar 612.846 casos de persones desaparegudes en 2018, una situació que pot afectar especialment a les més de 580.000 persones amb 65 anys o més que pateixen l’esmentada malaltia, segons les dades de l’Associació per l’Alzheimer .

En cas que una desgràcia com aquesta passi, aquesta mesura de seguretat pot resultar clau perquè les famílies es retrobin abans amb els seus éssers estimats.

DOEA està treballant per seleccionar els que rebran aquests kits, que compten amb guants, tovalloletes esterilitzades per prendre les mostres i un recipient de tancament hermètic que, després de guardar l’olor, es pot emmagatzemar en qualsevol lloc de la llar per a usar-se en cas d’emergència .

Aquest exforense de l’FBI i expert en l’entrenament de gossos policies va assegurar que en tot just uns minuts “tens una mostra similar a l’ADN o les empremtes dactilars” que poden estalviar un temps vital a l’hora de “recuperar la persona perduda el més ràpid possible “.

“He participat en centenars d’aquests casos pel que he vist a famílies enfrontant-se als problemes que suposa perdre a un membre de la teva família. I vam descobrir que si teníem mostres preseleccionades el procés era millor i més eficient”, ha afegit.

Coley va assenyalar que de moment només han acordat repartir 2.000 d’aquests kits, però que estan treballant amb empreses al llarg d’Estats Units i internacionalment perquè “aquestes eines estiguin a disposició de tot el món” i que “hi hagi els recursos necessaris quan es necessitin “.

A més, afegeix que aquests recipients de “preservació d’essència” no es limiten a la gent gran, sinó que són molt recomanables per als menors i especialment per a aquells amb autisme, que “són els més proclius a perdre”.

 

CAS DE NEN DESAPAREGUT AL1968

Segons les estadístiques de l’FBI el 69,19% de les persones desaparegudes que van entrar en el seu sistema en 2018 eren menors d’edat, és a dir, que un total de 424.066 casos de nens i joves van desaparèixer al llarg de l’any.

Per això, aquest no és l’únic projecte que Scent Evidence K9 té entre mans ja que també està treballant amb el Departament de Policia de Jacksonville Beach (nord-est de Florida) per trobar a Jonathan Hagans, un nen de tres anys que va desaparèixer el 1968 sense deixar rastre.

Recentment, un membre de la família va contactar amb Coley per conscienciar sobre la desaparició de nens i com les famílies poden prevenir que això els passi als seus éssers estimats i van decidir formar una força de treball per reexaminar les dades de la investigació.

L’equip està compost per Coley, el director d’emergència de Seguretat Nacional, David Merrick, l’arqueòleg forense Paul Martin i l’expert britànic en rastres humans i policies canins Alun Williams, entre d’altres.

 

 

EFE MIAMI

https://www.eldiario.es/sociedad/herramienta-proteger-enfermos-alzheimer-Florida_0_1025047494.html