ca

L’Organització Mundial de la Salut aprova el Pla Global contra la demència.

 

L’Assemblea de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) que s’ha celebrat entre els dies 20 al 31 de maig a Ginebra (Suïssa) va aprovar dilluns 29 de maig el Pla Global contra la demència. En aquesta assemblea va estar present CEAFA (Confederació Espanyola d’Alzheimer) com a membre de l’Associació Internacional d’Alzheimer (ADI).

Aquest pla obre una nova etapa en la comprensió, atenció i tractament de la demència. Cal recordar que cada tres segons, alguna persona desenvolupa un tipus de demència al món i, no obstant això, la major part d’ells no reben el diagnòstic oportú o l’ajuda necessària. Per tant, caldria treballar perquè les persones afectades – tant els que pateixen la malaltia directament com els seus cuidadors familiars- disposin de la millor qualitat de vida possible.

Després de deu anys de reivindicació per part de la Alzheimer’s Disease International (ADI) d’una resposta global al creixent problema de la demència, l’Organització Mundial de la Salut ha aprovat un pla global per a aquesta malaltia. En el mateix, l’OMS recomana a tots els governs que assumeixin i prenguin consciència sobre el problema de la demència, i que actuïn per reduir els seus riscos, avançar el diagnòstic, invertir en atenció i tractament, donar suport als cuidadors i fomentar la investigació. El pla va ser aprovat en la 70a Assemblea de l’OMS.

Actualment, només 29 països dels 194 representats a l’OMS han desenvolupat un pla nacional de demència. Precisament per això, l’Organització Mundial de la Salut vol llançar un missatge urgent a la resta de països recomanant-los que financin, implementin i posin en marxa els seus propis plans nacionals.

Una oportunitat única

Paola Barbarino, CEO d’ADI, va dir que “ara és el moment que els països actuïn. Tenim una oportunitat única per canviar dràsticament la situació existent davant la demència. Treure’ns les pors i passar a l’acció amb un actitud comprensiva, inclusiva i de suport a totes les persones amb la malaltia i als seus cuidadors “.

La demència afecta 50 milions de persones al món, un nombre que es triplicarà per a l’any 2050. Més de la meitat d’aquestes persones, viuen en països amb ingressos baixos i mitjans, dels quals només un 10% està diagnosticat.

Gleen Rees, president d’ADI, va assegurar que la demència és l’única malaltia crònica sense cura. “Almenys un 1% del PIB caldria invertir-lo en investigació”.

L’objectiu de l’Associació Internacional d’Alzheimer és que tots els estats membres implementin campanyes de sensibilització pública i que almenys en el 75% dels països es realitzin programes de formació per a familiars i cuidadors.

Una esperançada Kate Swaffer, presidenta de l’Aliança Internacional de la Demència i persona diagnosticada d’Alzheimer, va comentar que “tots els que convivim amb la demència, necessitem aquests plans per millorar la nostra qualitat de vida el major temps possible”.

A Espanya, la Confederació Espanyola d’Alzheimer, espera confirmar la Política d’Estat/Pla Nacional d’Alzheimer durant aquest any 2017.

Durant la ratificació d’aquest pla Jesús Rodrigo, Director Executiu de CEAFA, que va estar present en l’Assemblea de l’OMS en representació de la Confederació Espanyola d’Alzheimer, va comentar que “sens dubte l’aprovació d’aquest pla suposa una eina molt important que el govern espanyol pot tenir com a referència de futur, no només pel que fa a continguts sinó com a exemple que és possible treballar a nivell mundial sobre una realitat i un problema sociosanitari tan important com és l’Alzheimer “.

A Espanya, segons dades presentades per CEAFA, el nombre de persones amb la malaltia d’Alzheimer i els seus cuidadors familiars ascendeix a 4,5 milions de persones i suposa una despesa anual per a cada família de 31.000 euros.

La Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) està treballant actualment en el Grup Estatal de Demències per elaborar la Política d’Estat / Pla Nacional d’Alzheimer que, segons va confirmar la setmana passada la directora general de l’Imserso, Carmen Balfagón, s’aprovarà abans de final d’ 2017.

Sens dubte, com comentava Cheles Cantabrana, presidenta de CEAFA “el pas endavant donat per l’Organització Mundial de la Salut aprovant aquest pla, suposa un impuls definitiu per a la implementació i posada en marxa de la Política d’Estat / Pla Nacional d’Alzheimer a Espanya que CEAFA ve reclamant des de l’any 2010. “

CEAFA treballa des de 1990 per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer i els seus familiars cuidadors. Està composta per 1 Confederació Autonòmica, 12 Federacions Autonòmiques i 6 Associacions uniprovincials que aglutinen més de 300 Associacions territorials, i representen més de 200.000 famílies. La seva presidenta d’Honor és S.M. la Reina Sofia i en l’actualitat la seva presidenta és Cheles Cantabrana Alutiz. 

 

Font i més informació:www.CEAFA.es    traducció al català: X.R.