ca

L’origen ètnic pot augmentar el risc de patir Alzheimer

 

Una persona portadora d’el gen ApoE4, representant el principal risc genètic de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, té més possibilitats d’acabar patint si va heretar aquesta variant d’avantpassats europeus que si ho va fer d’ancestres africans, segons un estudi de la Universitat de Miami ( UM).

El nou estudi de la Facultat Miller de Medicina de la UM aprofundeix només en aquells individus que porten l’al·lel ApoE4, una de les quatre variants de el gen ApoE, i són d’ascendència europea o africana.

Les evidències mostren que el risc de patir Alzheimer per a aquells amb ascendència local europea que porten l’al·lel ApoE4 és més gran que per als d’ascendència local africana, va dir dimecres a Efe Anthony Griswold, de l’Institut John P. Hussman de Genòmica Humana (HIHG) de la UM.

Griswold, professor de Genètica Humana, és un dels investigadors que han participat en l’elaboració d’aquest nou i més ampli estudi que va utilitzar un sistema de processament i seqüenciació de cèl·lules individuals per observar els cervells dels portadors de ApoE4 d’ascendència africana i europea , “amb una resolució més gran de la fins ara utilitzada”.

 

Portadors de ApoE4 d’ascendència africana tenen menys risc que europeus

Liderat pel neuròleg Jeffery M. Vance, director de el Centre de Medicina Genòmica de la UM, l’equip d’investigadors va trobar que, dels individus amb el mateix al·lel ApoE4 d’alt risc, aquells amb ascendència europea tenen una expressió significativament més alta de ApoE en els seus cervells que aquells amb ascendència africana.

Griswold va destacar que les evidències proporcionades per l’estudi mostren també un augment de astròcits reactius (un tipus de cèl·lula) en alguns cervells de portadors de ApoE4 d’ascendència local europea, el que pot contribuir a un major risc d’alzheimer.

La primera comprovació de l’estudi, elaborat entre 2019 i 2021, apunta que la disminució en el risc d’alzheimer observada en els portadors de ApoE4 d’ascendència africana es deu a una menor expressió de el gen ApoE en cèl·lules específiques de cervell, particularment astròcits i micròglia , en relació amb els portadors de ApoE4 d’ascendència europea, ha subratllat.

 

Importància d’incloure individus de diferents orígens en estudis genètics

Les dades de l’estudi ressalten, doncs, la importància d’incloure individus de diversos orígens en els estudis genètics funcionals d’aquesta malaltia.

Si bé ja se sabia que ser portador d’al · lel ApoE4 era el factor de risc més important per desenvolupar alzheimer, aquest estudi suggereix que la diferència entre aquells que van heretar la seva lel ApoE4 d’un ancestre africà i els que el van heretar del seu ancestre europeu es deu a la diferència en la quantitat de ApoE4 que es troba en el seu cervell.

Quant als astròcits, “destructius per a la cèl·lules cerebrals”, és el tipus, no el nombre d’ells, el que va resultar diferent a l’comparar els ancestres.

En aquest sentit, els científics van observar que alguns dels portadors d’ApoE4 amb una ascendència local europea també tenien un tipus de astrocito que se sap que és destructiu per a les cèl·lules cerebrals.

Ara, els investigadors intenten provar si va ser la major quantitat d’expressió de ApoE4 a l’ascendència local europea la que va causar això.

Els científics de la UM van contrastar i analitzar dades genètiques com la seqüenciació d’ARN (àcid ribonucleic) de més de 60.000 nuclis de cèl·lules extretes dels teixits cerebrals de pacients amb alzheimer portadors de ApoE4 amb ascendència local africana o europea.

A més, les persones amb ascendència europea reflectien un alt nombre de tipus de cèl·lules cerebrals que es formen sota estrès i són tòxiques per a les neurones.

Això suggereix un possible vincle de l’ApoE4 amb la resposta als processos d’inflamació, el que suposa un altre factor de risc per al desenvolupament de l’Alzheimer.

 

Un estudi important per avançar en el tractament de l’alzheimer

Pel que fa a un possible ús de les dades d’aquest estudi per a la cura o tractament d’alzheimer, Griswold va assenyalar que, si bé aquest treball no suggereix directament un tractament, sí suggereix que reduir l’expressió de ApoE4 pot ser beneficiós per reduir el risc de malaltia.

“A mesura que analitzem els mecanismes implicats en la disminució de l’expressió en el rerefons africà de l’ApoE4, podrem entendre millor com utilitzar això com una intervenció terapèutica”, va dir.

Una altra de les conclusions de l’estudi suggereix que trobar una forma de bloquejar l’augment de l’al·lel ApoE4 podria tenir possibles beneficis terapèutics, va dir Vance, qui va recolzar la importància de conèixer l’origen ancestral de l’al·lel ApoE4 a l’predir el risc d’Alzheimer per a qualsevol individu portador ” d’aquesta variant.

 

 

El origen étnico puede aumentar el riesgo de padecer alzheimer